Голяма новина. Цените падат за Коледа

Вече има олио за 1,99 лв., казва Владимир Иванов, председател на Комисия по стокови борси и тържища

Голяма новина. Цените падат за Коледа | StandartNews.com

Има голям интерес към "Достъпно за вас", мярката може да се разшири

  • Инфлацията няма да се намали, но ще има задържане на цените
  • Кампанията няма отношение към конкуренцията на пазара
  • Някои от търговските субекти вече вкараха повече продукти освен изискуемия минимум

- Г-н Иванов, на 15 ноември стартира кампанията "Достъпно за Вас" с инициатор Министерство на икономиката съвместно и големите търговски вериги. Ръководената от Вас Комисия по стокови борси и тържища е основна част от инициативата. Какви са първите резултати от нея?

- Първите резултати от мярката са, че тръгват 200 обекта, има добри ценови изражения, които са с надценка между 2-8% - което говори за една нормална съпоставка на избраните продукти в кошницата. На практика имаме един добър резултат, като за начало.

- Какви са първите реакции на веригите?

- Те се включиха с голямо желание. Към момента не съм чул за сериозни възражения, доста сериозно се занимават. Да се надяваме, че всичко ще върви в този стил.

- Кои храни от първа необходимост очаквате да поевтинеят и с колко?

- Това е мярка, която иска да покаже най-ниските стойности от определена ценова гама, за да има добър достъп до потребителя. Като Ви казвам, че има 2-3%. Например има олио 2.09 лв., има и за 1.99 лв. Предстои да видим с колко ще поевтинеят продуктите. Ще го публикуваме като имаме достатъчно информация.

- С тази кампания ще се намали ли инфлацията?

- Чак да се намали инфлацията, като пряко действие, едва ли. По скоро ще има задържане на цените, няма да видим резки изменения. Още повече кампанията засяга 50 продукта от седем продуктови групи. Няма как да има цялостно влияние върху инфлацията. Като цяло в търговията с храни, инфлацията е много далече от това, което наблюдавахме 2022-ра и началото на 2023-та. В момента имаме същите равнища на цените като същия период на 2022 г.

- Къде потребителите трябва да търсят логото на инициативата - върху продуктите или на щанда?

- На щанда, логото е до продукта. Съответно така го има описано и в брошурите - могат да се ориентират много добре какво да закупят. Да си направят своята сметка и да търсят най-изгодния продукт.

- Очаквате ли спекулации от страна на търговците към крайния потребител?

- Мярката е базирана на едно споразумение между държавата и съответния търговски субект, където има ангажимент да се спазват добри търговски практики. Не очаквам да се спекулира с мярката, тъй като крие огромен репутационен риск. Подобен тип действия могат да доведат до много сериозно падане на репутацията на съответния търговец. Не бих си помислил, че има такива търговци, които могат да го поемат.

- Каква ще е конкуренцията между отделните вериги магазини и по-малките?

- Това няма да промени общата конкурентна среда. Ще подобри конкурентната сфера в тази целева група. Това дали се отнася до по-големи или по-малки няма значение. Става въпрос кой каква стратегия ще избере на работа. Не може определени субекти, затова че са по-неконкурентноспособни или прилагат по-лоши стратегии, да търсят оправдания в едно или друго действие. Мярката няма отношение към конкурентния сблъсък между малки и големи. Тя има отношение спрямо предлаганите продукти.

- Как вървят цените на основните продукти в потребителската кошница? Очаквате ли спад или увеличение за Коледа?

- Не очаквам увеличение. Напротив очаквам по-ниски равнища спрямо миналата година по простата причина, че в момента кривите са на една точка. Световният пазар е в такъв баланс, че нищо не предполага да видим някакви резки изменения, камо ли да видим бурни темпове на растеж - като през миналата година. Коренно различен е моментът към днешна дата спрямо момента на 2022 г. Очаквам цените да станат по-ниски за сравнение с миналата година.

- В момента инициативата обхваща само храни от първа необходимост. Предвиждате ли разширяването й?

- Това са минимално вкараните продукти, общо взето има огромен интерес за увеличаване на продуктовата гама. Най-вероятно ще се разшири мярката. Нека да видим как върви, да анализираме резултати и след това ще видим дали се налага промяна. В момента някои от търговските субекти вкараха повече продукти освен изискуемия минимум. Има интерес към мярката, но нека да изчакаме, за да имаме достатъчно информация.

"Достъпно за вас" стартира в 200 търговски обекта

Започна кампанията "Достъпно за вас", инициирана от икономическото министерство. От сряда поне 50 основни хранителни продукта в големите вериги вече ще имат защитени, трайно ниски цени.

В близо 200 търговски обекта в цялата страна има намалени хранителни продукти от малката потребителска кошница, като мляко и млечни продукти, месо, зеленчуци и плодове.

Инициативата "Достъпно за вас" трябваше да започне в началото на месеца, но се изчакваше становище на Комисията за защита на конкуренцията, които първоначално се обявиха против кампанията с мотива, че ще наруши ценовата конкуренция между търговците.

От 15 ноември обаче, всички големи вериги се включиха в нея. Проверка на БНТ показа, че има информация и табели за намалени стоки навсякъде. Сред тях са хляб, мляко, месо, млечни и месни продукти, яйца, плодове и зеленчуци. Продуктите са обозначени с логото "Достъпно за вас".

От Комисията по стоковите борси и тържищата предупреждават да внимаваме за възможно подвеждане на клиентите.

От икономическото министерство съобщават, че предстоят разговори и с малки търговци от цялата страна, включително и от млекарници и хлебарници, които предстои да се включат в кампанията.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай