Голям удар за веригите! Защо е паниката

Много труден за решаване проблем

Голям удар за веригите! Защо е паниката | StandartNews.com

Веригите у нас масово закъсаха за персонал. В момента се търсят магазинери за 3 бона заплата, показало проучване на „Телеграф“. Дефицит има на касиери, продавачи, помощник-управители, както и на сервитьори и шофьори. Най-много свободни работни места има в супермаркетите.

Най-висока е надницата, която се предлага за помощник-управителите в хипермаркетите. До 3300 лв. стига заплатата им, като сред изискванията е висше образование и компютърна грамотност. Ще ви наемат на подобна позиция, ако сте имали поне 2 години опит в сферата на бързооборотните стоки. За касиерите и продавачите зад щандовете във веригите не се изисква висше образование, а заплатата е над 2100 лв.

Единственото условие е да сте усмихнат и любезен с клиентите, посочват работодатели. В друга верига дават около 1800 лв. и се изисква единствено основно образование.

В повечето хипермаркети дават на служителите си отделно от месечното възнаграждение ваучери за храна и безплатен топъл обяд на работното място. Въпреки това трудно се намират желаещи да продават сирена и маслини зад щандовете, както и да подреждат регалите, споделиха управители на вериги.

Освен на служители във веригите има дефицит и в сферата на туризма. Най-много се търсят бармани и сервитьори. Причината е, че много от тези кадри заминават да работят в чужбина за повече пари. В момента има много свободни позиции за работници в заведения и в София, и по курортите на морето.

Сред предложенията е позиция за сервитьор в ресторант градина в столицата. Работи се на смени, а заплатата е 3000 лв. месечно плюс бакшиши. Търсят се и много международни шофьори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай