Голям проблем на турската граница!Съседите беснеят

Коя е причината за напрежението

Голям проблем на турската граница!Съседите беснеят | StandartNews.com

Дългото чакане на границата с България заради лабораторните изследвания на продукцията пречи на износа на Турция на плодове и зеленчуци към европейските държави, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Проблеми има от април, но през последните 10 дни те се задълбочиха, като камионите трябва да чакат поне три-четири дни на граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево, посочва изданието. Заради забавянето се налага турските износители да плащат обезщетения на своите клиенти в Европа, пише още "Хюриет дейли нюз".

"Проблемите в лабораторията в България се появиха за първи път през април, но тогава бяха разрешени. Те обаче възникнаха отново през август и оттогава продължават и се изостриха", заяви Юмит Ръза Чавушоглу, ръководител на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие (АИЗС).

Паркингите за камиони както от българска, така и от турска страна вече са пълни поради дългото чакане, добави той.

Според Юмит Ръза Чавушоглу основната причина за проблема е политическата ситуация в България. "През последните 20 месеца бяха проведени пет пъти избори, но не беше формирано правителство. През март може да има още едно гласуване и ако от тези избори произлезе правителство, проблемите (на границата) може да бъдат решени", каза още той. "Губим клиенти. Фирмите са в трудна ситуация и са изправени пред глоби", оплака се председателят на АИЗС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай