Сряда,

Големият бизнес с нови загуби заради коронавируса

От: Рачо Рачев -
125
Големият бизнес с нови загуби заради коронавируса
A
A
A

Средни и големи предприятия с над 46 000 служители са засегнати до този момент от кризата, свързана с разпространението на Covid-19. Това сочат резултатите от проучване на КНСБ към 21 април, направено чрез регионалните структури на синдиката за социалното напрежение във фирмите за ефектите от пандемията. Предприятията, които страдат от кризата са 86 на брой.

В 13% от фирмите се прибягва до съкращения, в 78% - до пускане на работниците в платен отпуск, а в 26 на сто - до неплатен. Сборът е над 100, тъй като са давани повече от един отговор.

Последните данни показват, че и след великденските празници продължава тенденцията близо три четвърти от работниците в предприятията да са в платен отпуск, а във всяко четвърто - в неплатен.

Най-много засегнати предприятия извън ресторантьорството, заведения като кафенета и сладкарници, хотели и туризъм има във ВиК сектора, леката промишленост, автомобилостроенето, транспорта и преработващата промишленост. Също сред засегнатите са дървообработването и военната промишленост.

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов коментира, че се усещат засилващи се проблеми в бюджетният сектор, като това включва общински администрации, детски кухни, ученическо и столово хранене, общински ансамбли. "Засега няма предвидени съкращения в бюджетната сфера, но работещите са под мярката на платените отпуски към момента", коментира Капитанов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички