Вторник,

Големи свинеферми затварят, чакат по-добри времена

От: Стандарт -
690
Големи свинеферми затварят, чакат по-добри времена
A
A
A

Собствениците на две големи и още толкова по-малки ферми вече са обявили намерението си до края на годината да прекратят дейността заради големи загуби и ще чакат по-добри времена. Това съобщи за „Монитор“ д-р Полина Хаджистоева от Асоциацията на свиневъдите.

По думите й едната от тях се намира в района на Исперих, в нея са се отглеждали 3500 свине-майки и е била една от най-големите от този тип в страната.Другата по-голяма свинеферма, решила да затвори, е във Варненско и в нея са се отглеждали 2500 свине-майки.

Месарите обикалят от врата на врата и се молят някой да вземе свинско по 4.80 лв килото

Според Хаджистоева основната причина за затрудненото положение на българското свиневъдство в момента са не само скъпата енергията и фуражите, но и евтиният субсидиран внос на свинско месо от другите страни от ЕС, основно от Западна Европа. 

„До неотдавна Западна Европа правеше голям износ за Китай и за това е било стимулирано производството там. Отскоро експортът за Азия е паднал и излишното месо се продава в целия Европейски съюз и това подбива и цените в България. Другият проблем на българските свиневъди се появи през тази година с двойно по-високите цени на фуражите, които от 25 ст. за килограм вече се продават по 50 ст.

Междувременно от голяма фермата в Русенско са решили да намалят рисковете от фалит, като минат на директни доставки на трупно месо до крайни клиенти, като по този начин заобикалят посредниците. Във връзка с тази идея д-р Полина Хаджистоева заяви, че тя засега не е обсъждана с останалите производители, но според нея, разбира се, че всеки е свободен да търси спасение в кризата.

 

Актуално от деня: Новините днес


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com