Goldman Sachs очаква $100 за петрола

За поскъпването ще допринесе и пониженият апетит за инвестиции заради прехода към зелената енергия

Goldman Sachs очаква $100 за петрола | StandartNews.com

Цената на петрола ще достигне 100 долара за барел още през тази година, като цената ще продължи да нараства и през следващата 2023 година. Това е прогнозата на американската инвестиционна банка Goldman Sachs. В доклад за клиентите си банката посочва, че очаква поскъпване на петрола заради "изненадващо голям" дефицит в доставките и намаляващата мощ на ОПЕК и съюзниците на организацията. За поскъпването ще допринесе и пониженият апетит за инвестиции в петрол заради прехода към зелената енергия, предава CNN. До лятото наличностите на петрол на развитите икономики ще паднат до най-ниското си ниво от 2000 година насам, сочи прогнозата. Поради това Goldman Sachs очаква цената на суровия петрол тип "Брент" да достигне 100 долара за барел през третото тримесечие на тази година, което е сериозно повишение спрямо предходната прогноза на банката за цена от 80 долара за барел. Институцията очаква петролът "Брент" да поскъпне до 105 долара през 2023 година, докато предишната прогноза бе за 85 долара за барел. "Важно е, че не прогнозираме търговията с Brent над $100/барел поради аргумент за изчерпване на петрола, тъй като шистовите ресурси все още са големи и еластични", пишат анализаторите на банката. Въпреки това от Goldman Sachs смятат, че шистовият петрол "вероятно ще изисква все по-високи цени, като се има предвид нежеланието да се инвестира в петрол по време на енергийния преход" и постепенното изчерпване на шистовия капацитет с течение на времето.

"Фактът, че търсенето е много силно и по-конкретно маржовете при рафинериите продължават да са много високи въпреки поскъпването на суровия петрол, е многообещаващ знак. В САЩ настъпиха студове и се вижда скока при отоплението - цените са на 12 годишен връх. Смятам, че прогнозата за търсенето кара хората да са уверени, че най-лошото от ковид е в миналото, а вероятно омикрон не е толкова тежък колкото се опасявахме. Отлично знаем, че предлагането изоставаше от търсенето от известно време, а резервите намаляват. Няма останали излишни резерви, така че щом хората се уверят в силното търсене, ще видим ръст на цените", е прогнозата на Амрита Сен, директор изследвания в Energy Aspects, пред Блумбърг.

Той коментира и данните за производителите: "От известно време ние твърдим, че макар ОПЕК+ да добавят 400 хиляди барела на ден към месечните квоти, реалното увеличение на производството е наполовина на това количество. Ако разгледаме данните за декември и януари, то увеличението е дори още по-малко - едва 150 хиляди барела дневно за всеки от тези месеци. Обичайните виновници - Нигерия, Ангола, а и други държави се затрудняват да поддържат производството заради липса на инвестиции. Ежемесечно виждаме продължаващ спад в производството. Дори в Русия то не расте реално на месечна база. В момента можем да очакваме ръст в производството само от Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и Ирак", казва Сен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай