Понеделник,

Глоби за лекарите, издали фалшиви болнични

От: СТАНДАРТ -
Глоби за лекарите, издали фалшиви болнични
A
A
A

Глоби и за лекарите, издали фалшиви болнични, и за работниците, които се възползват от това, ще искат работодателите на предстоящия Тристранен съвет следващата седмица. На срещата ще бъдат обсъждани мерки срещу злоупотребите с болнични, съобщи председателят на АИКБ Васил Велев и допълни, че бизнесът ще внесе и допълни материали, с които работодателите отново ще сложат на масата важните за тях мерки.

„Мерките са свързани с електронизация на процеса, предприятията трябва да научават, когато се издава болничният лист, а не 3 дена по-късно. При установени злоупотреби трябва да има санкции. Не може да се брои за санкция само това, че няма да се изплати болничният. Това е все едно да бъде заловен някой, че краде в магазина, и единствената санкция да бъде откраднатото да се върне. Трябва да има глоби, административни санкции - както за този, който издава, така и за този, който го подтиква към това нарушение“, обясни Васил Велев.

„Настояваме да се вслушаме в предложенията на БЛС и на службите по трудова медицина, които са резонни и биха довели до ограничаване на тези кражби. Това са злоупотреби, които ограбват труда на колегите за първите три дни и които източват обществените фондове, влошават работния график, ограничават ръста на икономиката“, изброи той. И подчерта, че бизнесът не се отказва от искането си да се върне старият ред и изплащането на втория и третия ден от болничните да се прави от НОИ.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички