Германия стана за пример в цяла Европа

Страната се оказа най-устойчива на пораженията от коронавируса върху икономиката

Германия стана за пример в цяла Европа | StandartNews.com

Въпреки много трудната ситуация, породена от пандемията от коронавирус, Германия се оказа страната с най-устойчива на криза икономика в Европа, "Тагесшпигел".

Германската икономика претърпя рекорден крах след финансовата криза през 2008 г.

Сега, през първото тримесечие БВП е спаднал с 2,2% в сравнение със същия период на 2019 година. Въпреки това експертите казват, че загубите на други европейски страни са много по-големи. Така през първото тримесечие френската икономика се сви с 5,8% (рекорд от края на Втората световна война насам), Италия - 4,7%, Испания - 5,2%, Белгия - 3,9%.

Размерът на германския държавен дълг към БВП възлиза на около 62% (по-малко, отколкото в предишната криза), докато във Франция е 98 процента.

Германските власти също така подготвиха най-пълния пакет от мерки за социално подпомагане, който представлява 30% от БВП. За сравнение в Испания е само 12 на сто.

Прогнозите за по-нататъшното развитие на ситуацията в Германия също са умерени. Според Европейската комисия през 2020 г. рецесията в германската икономика ще бъде 6,5% в сравнение с 8,2% във Франция и повече от девет процента в Испания, Италия и Гърция.

Що се отнася до безработицата според Европейската комисия се очаква Германия да има сравнително малко увеличение до четири процента. Във Франция се очаква повече от десет процента от трудоспособните граждани да станат безработни.

Друг показател е потреблението на енергия, спадът в който показва намаляване на производството. От средата на март потреблението на електроенергия в делничните дни в Германия е намаляло с около осем процента, което също е нищожно в сравнение със ситуацията в други европейски страни.

Освен това коронавирусът не е ограничил социалния живот в Германия толкова, колкото в други части на Европа. Например броят на посещенията в магазини и места за отдих намалява с 33%, докато във Франция и Великобритания - с 69 на сто.

Затварянето на границите също не се превърна в пречка, тъй като туристическата индустрия не оказва огромно влияние върху германската икономика, за разлика от страните от Южна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай