"Газпром" вдига ТЕЦ, продава му по-евтино

"Газпром" вдига ТЕЦ, продава му по-евтино | StandartNews.com

София. "Газпром" работи сериозно за изграждането на газов ТЕЦ у нас. Това стана ясно от думите на шефа на руския гигант Алексей Милер веднага след подписването на новия газов договор и взимането на окончателно инвестиционно решение за "Южен поток" на българска територия.

"Според направения вече предварителен анализ за възможността за строителство на парогазова електроцентрала в България са набелязани 3 потенциални площадки. Със задълбочаване на проучванията броят на потенциалните места за такава централа може да станат повече", заяви Милер.

Още през февруари в интервю за списание "Икономика" той обясни, че някои европейски държави получават по-евтино руския газ, защото "Газпром" развива бизнеса си на тяхна територия. Част от тази дейност е именно изграждането и експлоатирането на газови ТЕЦ-ове. Ако в България бъде изградена такава централа, това може да повлияе и на цената на газа, намекна тогава Милер. В близко бъдеще е възможно да се пристъпи и към по-конкретни договорки за подобни проекти, смята още шефът на "Газпром". Освен това руската компания ще доставя директно синьото гориво за ТЕЦ-а, а цената ще бъде още по-ниска от договорената вече с "Булгаргаз", категоричен бе Милер. "Така условията за българските граждани ще станат още по-добри", каза шефът на "Газпром".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай