"Газпром" се отказа от гръцката ДЕПА

"Газпром" се отказа от гръцката ДЕПА | StandartNews.com

Солун. Руската енергийна компания "Газпром" се отказа от закупуване на гръцката газова компания ДЕПА часове преди да изтече срокът за подаване на офертите, предаде кореспондентът на БНР в Солун. Всички наблюдатели очакваха руската компания да спечели наддаването. Според тях отказът на Москва се дължи на опасения, че Брюксел ще блокира сделката.

Европейският съюз няколко пъти предупреди Атина, че не желае руският енергиен гигант да получи пряк достъп до европейската енергийна система чрез Гърция.

Провалът на сделката изненада дори Комисията по приватизация в Атина и води до тежки икономически последствия. Гърция не е в състояние да изпълни вече програмата по приватизация, защото очакваше от сделката с "Газпром" поне 1 милиард евро в бюджета.

Имаше информация, че руската компания е готова да плати 1,9 млрд. евро.

За да отговори на изискванията на европейските правила, според които производители и доставчици на газ не може да контролират и газовата инфраструктура в ЕС, преди месеци „Газпром" се отказа да кандидатства и в приватизацията на гръцкия газов оператор ДЕСФА (DESFA), който е дъщерно дружество на ДЕПА, но се продава в отделна процедура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай