"Газпром": Отстъпката за газа е договорена

Криза няма да има, Украйна гарантира доставките за Европа

"Газпром": Отстъпката за газа е договорена      | StandartNews.com

Москва.  Българската и руската страна вече са се договорили за цената на природния газ в новия директен договор за доставка, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2013 г. Това съобщиха в Москва говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов и ръководителят на Департамента за развитие на проекта "Южен поток" Леонид Чугунов.

Според тях "Газпром" и "Булгаргаз" са постигнали споразумение за новата цена на руския газ за България. Колко ще бъде тя обаче те категорично отказаха да съобщят. Ден по-рано енергийният ни министър Делян Добрев заяви, че е убеден, че "ще постигнем по-добри условия от отстъпката от 11%", която влезе в сила от 1 април и важи до края на годината. "Това е конфиденциална информация", заяви Куприянов, но допълни, че цената на синьото гориво все пак ще бъде добра за България. "И продавачът, и купувачът са доволни", коментира Куприянов. Самият нов договор ще бъде подписан в сряда или четвъртък следващата седмица, каза вчера министър Добрев. Все още се доуточняват някои последни подробности и дребни детайли, каза и Сергей Куприянов. Подписването трябваше да бъде днес, но се отлага, защото страната е в траур.

Няма да има нова газова криза като тази през януари 2009 г., заяви шефът на диспечерския център на "Газпром" Борис Посягин. Причината за проблемите преди три зими беше липсата на договор между Русия и Украйна. Сега такъв има както за доставките на руско синьо гориво за Украйна, така и за транзитен пренос към Европа и сроковете и на двата са до 2019 г., обясни Посягин. Освен това Украйна е нагнетила в хранилищата си 13 млрд. куб. метра газ, с които гарантират доставките за Европа, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай