Понеделник,

Г-20 каза ДА: 15% корпоративен данък

От: Стандарт -
542
Г-20 каза ДА: 15% корпоративен данък
A
A
A

Лидерите на най-големите икономики в света подкрепиха налагането на минимална данъчна ставка върху корпорациите, съобщи Асошиейтед прес.

Споразумението, постигнато на срещата на върха на Г-20 в Рим, цели установяване на международни данъчни правила, за да не могат мултинационалните компании да избягват данъчно облагане чрез регистрирането си в офшорни територии.

Финансовите министри от групата на 20-те най-развити държави се споразумяха през юли за минимален корпоративен данък в размер на 15 процента. Официалното му одобрение на днешната среща бе очаквано.

Сделката е за по-малка минимална ставка от това, за което президентът на САЩ Джо Байдън призова първоначално, а именно 21 процента. Все пак Байдън изрази удовлетворението си. "Тук на Г-20 лидерите, представляващи 80 процента от световния БВП, както съюзници, така и конкуренти, обявиха ясна подкрепа за минимална глобална данъчна ставка", написа той в "Туитър".

"Това е повече от обикновена данъчна сделка - това е дипломация за преоформяне на световната икономика и за изпълнение на обещанията ни към нашите народи", добави той.

Споразумението беше договорено в началото на октомври под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 136 държави, които дават 90 процента от световния брутен вътрешен продукт.

Минималният праг ще им донесе допълнителни приходи от 150 милиарда долара годишно.

На прицел са компании с оборот над 20 милиарда евро и рентабилност над 10 на сто. Този праг ще бъде намален до 10 милиарда след седем години.

Целта на реформата е технологични гиганти като Гугъл, Амазон, Фейсбук и Епъл да не плащат символични данъци спрямо техните печалби, нараснали силно в условията на пандемията от Covid-19.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията