Фондът за капиталови инвестиции на ББР реализира първия си успешен изход

Компанията М2 ПРОМ, в която фондът имаше дялово участие, бе закупена от френския стратегически инвеститор „Линдера Груп“

Фондът за капиталови инвестиции на ББР реализира първия си успешен изход | StandartNews.com
  • Фондът за капиталови инвестиции на ББР реализира първия си успешен изход от своя инвестиция
  • Компанията М2 ПРОМ, в която фондът имаше дялово участие, бе закупена от френския стратегически инвеститор „Линдера Груп“

Фондът за капиталови инвестиции (ФКИ) излезе с успех от сделката си с мебелната компания „М2 ПРОМ“. Това е първият успешен екзит на дружеството от Групата на Българската банка за развитие, след като френският гигант в оборудването на търговски пространства „Линдера груп“ придоби 100% от компанията.

Фондът за капиталови инвестиции инвестира дялов капитал в „М2 ПРОМ“ през 2020 г. Целта на мебелния производител бе да наложи продукцията си във високия сегмент на международния пазар. Компанията създава оборудване за световни търговски марки, сред които „Dior”, „Swatch” и„Tissot”, хотелиерския гигант „ACCOR“, бутикови мебели за “Lagardère” и др.

С финансовата и експертна помощ„М2 ПРОМ“ увеличи значително капацитета и качеството на производството си. Въпреки икономическите трудности заради пандемията от COVID-19, „М2 ПРОМ“ отбелязва ръст в приходите си от продажби, като реализира близо 5 пъти по-голям оборот, достигнал размер от 6 777 000 лв. през 2021 г.

Компанията успя да изгради нова производствена база и да закупи последно поколение софтуер за проектиране и изпълнение на поръчки, като създаде 18 нови работни места за висококвалифициран персонал. Подкрепата на ФКИ й помогна да изпълни по-сложни и мащабни проекти за едни от най-големите имена в модния, производствения, хотелиерския и хранително-вкусовия бизнес.

След придобиването от френския собственик „М2 ПРОМ“ ще продължи растежа си, а бъдещите продукти ще останат с марката „Произведено в България“.

Фондът за капиталови инвестиции от Групата на ББР е създаден през 2018 г. с капитал от 65 млн. лв. Дружеството участва в капитала и подпомага развитието на компаниите „Колев и Колев“, „Децибел“, IPS („Интернешънъл Пауър Съплай“) и „EconicOne“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай