Фонд ще помага при строежа на кораби

По-ниски данъци и по-евтини кредити, иска браншът

Фонд ще помага при строежа на кораби | StandartNews.com

Варна. По-ниски данъци за всички компании, свързани с опериране на кораби, корабостроене, кораборемонт и с инвестирането на средства в тези области. За това настоява пред кабинета "Орешарски" морската ни индустрия.

За целта правителството да инициира, а парламентът да приеме бързи промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за ДДС, искат от морския бранш. С промените да се допълни обхватът на услугите, предоставяни на шипинга, които се облагат с нулева ставка на ДДС, иска морският бизнес. Това са само част от проблемите, за чието решаване морската общност ще настоява на срещата си с премиера Пламен Орешарски и министъра на транспорта Данаил Папазов днес в управлението на пристанище Варна.

Решаването на тези проблеми беше поето като ангажимент от Пламен Орешарски още като кандидат за депутат от БСП, точно преди парламентарните избори на 12 май. Споразумение за това беше подписано с Българската морска камара (БМК), Българската асоциация на корабопритежателите (БАК) и Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) още на 8 май.

В понеделник във Варна Пламен Орешарски, вече като премиер, и ресорният министър на транспорта капитан Данаил Папазов трябва да обсъдят конкретни срокове за решаване на проблемите на морския бранш. Държавата да създаде гаранционен фонд за обезпечаване на обратните банкови гаранции, издавани от корабостроителните заводи на корабособствениците, е едно от исканията на бранша. Бизнесът настоява да се създаде отделна насърчителна финансова структура или Българска банка за развитие да предоставя средства на корабособствениците за строеж на нови кораби при преференциални условия. Кабинетът допълнително трябва да създаде и компенсационен фонд за понижаване на лихвените проценти на осигурените от други банки кредити за придобиване на кораби - до нивото на средните за Европа лихви. Браншът настоява и за опростяване на митническото и граничното законодателство, за да се намалят формалностите, както и да се осигури свързаност на електронните системи на всички органи и институции, които следят за влизането и напускането на кораби от пристанищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай