Fitch запази кредитния рейтинг на България

Fitch запази кредитния рейтинг на България | StandartNews.com

Лондон. Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. потвърди дългосрочния кредитен рейтинг 'BBB-/ВВВ' на България съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, предаде Ройтерс.

Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на "F3", както и таванът за страната на 'ВВВ+'.

Запазването на кредитния рейтинг отразява силната фискална позиция на България, а определянето на стабилна перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са балансирани. Според Fitch стабилните публични финанси се явяват ключов фактор за потвърждаването на кредитния рейтинг, попадащ в категорията инвестиционен клас.

В доклада е отчетено, че са акумулирани значителни буфери, в това число нивото на фискалния резерв достига 6.3% от БВП към ноември 2013 г., а това на международните валутни резерви надвишава три пъти стойността на паричната база. Fitch прогнозират, че през 2014 г. бюджетният дефицит на начислена основа ще бъде близък до оценката от 1.8% от БВП за 2013 г., а през 2015 г. се очаква нивото му слабо да се понижи.

амо преди месец друга рейтинговата агенция, Standart and Powers, ревизира перспективата по рейтинга на България от "стабилна" на "негативна". Въпреки това тя запази рейтинга на страната ни от BBB за чуждестранна и местна валута. Агенцията беше изчислила, че в условията на ограничен икономически растеж бюджетният дефицит се очаква да достигне 2% от БВП през 2013 г. заради поетите от правителството ангажименти да повиши социалните плащания и пенсиите, както и да разплаща задълженията към частния сектор. Основна причина за ревизираната перспектива бе нестабилната политическа обстановка у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай