Fitch потвърди стабилноста на икономиката на България

Прогнозата за растеж на БВП за 2015 г. е 2,3%

Fitch потвърди стабилноста на икономиката на България | StandartNews.com

София. Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на "BBB-" и дългосрочния рейтинг в местна валута на "BBB", съобщиха от Министерство на финансите.

Перспективата и на двата показателя е стабилна. Според Fitch брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 1% през тази и с 1,7% през следващата година. Прогнозата за растеж за 2015 г. е 2,3%. Съгласно очакванията на агенцията, бюджетният дефицит ще нарасне до 1,7% от БВП за периода 2013-2014 година.

Рейтингът отразява ниското ниво на държавен дълг в размер на 18,5% от БВП, което поставя страната на второ място по най-ниско ниво на този показател сред държавите-членки на ЕС и е много под средното от 35,6% за страните с подобен рейтинг. Според прогнозата на "Фич" нивото на държавния дълг ще остане под 20% в периода 2013-2015 г., като не се очакват трудности при рефинансирането му. Нетният външен дълг на страната в размер на 28% от БВП през 2012 г. е по-висок от средното за държавите от категорията "BBB", но динамиката му се характеризира с низходящ тренд, особено във връзка с изплащането на задължения към банките-майки от страна на местната банкова система.

Банковият сектор остава добре капитализиран. Необслужваните кредити са на ниво от 16,9% към април 2013 г., но са добре обезпечени. Според данни на Евростат, задлъжнялостта на частния сектор е била в размер на 110% от БВП в края на 2011 г., което също е по-високо от средното за страните с подобен рейтинг, а междуфирмената задлъжнялост е 41% от БВП според МВФ в края на 2012 година.

В същото време провеждането на основните структурни реформи, които да направят по-силен и устойчив икономическия растеж на страната, би довело до положителна промяна на кредитния рейтинг в средносрочен план.

Очакванията за по-бавен растеж на БВП и сравнително ниското ниво на доходите на глава от населението за категорията "BBB" са сред факторите, ограничаващи кредитния рейтинг на страната. Сам по себе си икономическият растеж няма да е достатъчен фактор в процеса на догонване на средните нива на доходите в ЕС.

Кредитната агенция допуска, че България ще продължи да води благоразумна и предпазлива фискална политика, съобразена с действащия валутен борд. От Fitch не очакват значителна ескалация на текущата политическа нестабилност в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай