Фирмите купуват само хубав тютюн

Фирмите купуват само хубав тютюн | StandartNews.com

Може да не вземат всички количества, плашат се тютюнджии

Благоевград. 1-2 фирми изкупуват тютюн в някои населени места на Неврокопския край, но прибират само най-качествената продукция. За това алармираха тютюнопроизводители, които се страхуват, че няма да им бъдат изкупени всички количества.

„Засега цената е малко по-висока от миналогодишната, около 6 лева за килограм е. Но това е за най-хубавия ни тютюн. За второ и трето качество ще дадат много по-ниска цена и средната цена ще падне под миналогодишната", твърдят тютюнджии от сатовчанското село Кочан. Те напразно се надявали, че заради доброто качество на тютюна тази година средната цена ще е поне 7 лева за килограм.

Кметовете настояват за по-високи цени на тютюна, за да защитят труда на тютюнопроизводителите. Целта е да не позволят те да бъдат ощетени за сметка на прекупвачи и търговци. „Но фирмите си правят каквото искат. В нашето село не е изкупен и 1 кг от произведените 250 тона. Дори не са раздали на хората чулове и кашони, за да приберат в тях тютюна. „Зеленото злато" все така си виси на низи в сушилните. Сигурно изкупвачите пак готвят картел за изкупната цена", сподели кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов. Той е категоричен, че процентът на неплатимите количества трябва да се намали двойно.

Заради наличието на пясък и мухъл в тютюна търговците намаляват от 5% до 7% количеството. Това означава, че ако предадеш 100 килограма, ти плащат само 93 килограма. Изкупвачите приспадат и повече грамаж от опаковките – чували и кашони, в които е тютюнът, допълни кметският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай