Финансист извади най-тежките проблеми в Бюджет 2022

Любомир Дацов смята, че увеличението на максималния осигурителен доход е голям проблем

Финансист извади най-тежките проблеми в Бюджет 2022 | StandartNews.com

В Народното събрание днес продължават да обсъждат и гласуват на първо четене проекта на държавния бюджет за 2022 година.

В него са заложени разходи от над 63 млрд. лв. и приходи с почти 6 млрд. лв. по-малко. Дефицитът се предвижда да е 4,1% от БВП.

Разчетите на проектобюджета са икономическият растеж да е 4,8%, безработицата да се свие до 5%, а инфлацията да е 5,6 на сто.

Управляващите залагат през 2022 г. нов дълг от 7,3 млрд. лв.

Според бившия финансов министър Любомир Дацов обаче в планирания бюджет няма реформа и яснота. „Огромният проблем е, че има дефицит от 5,5% от БВП и това ще предизвика значителни последствия. Проблем е, че се бият нещата вътре в бюджета“, смята Дацов.

Според него основният проблем на бюджета е макроикономически. „Отклоненията са толкова големи, че никой нищо друго не дискутира. Не се дискутира защо няма капиталово бюджетиране“, каза той.

Любомир Дацов допълни, че увеличението на максималния осигурителен доход е голям проблем и е против. „Това е политически въпрос, а не толкова икономически. Между логиката и обявените политически цели има противоречие“, казва Дацов.

Според бившия министър вдигането на заплатите и пенсиите показва, че не трябва да се заиграваш с обществените настроения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай