Петък,

Финансист от ДБ каза как ще спрем бедността

От: Редактор -
378
Финансист от ДБ каза как ще спрем бедността
A
A
A

Ако въведем необлагаем доход от поне 500 лева, хем ще помогнем на по-бедните хора, хем няма да натоварим по-богатите. Това коментира Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и финансист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Първото предизвикателство пред новия парламент ще е „Бюджет 2022“. Според съпредседателя на „Зелено движение“ преговорите за следващо правителство могат да бъдат трудни, защото има партии, които настояват за много по-голямо харчене на пари от разумното за време на криза.

Другите две задачи, които ще спомогнат за задържането на инфлацията са свързани с промени в данъчното облагане и повишаването на изискванията към банките.

Трябва да се приеме и необлагаем минимум на доходите, които да е 500 лева. Това ще позволи минималното  нетното заплащане да се повиши с 50 лева.Така данъчната тежест на хората с висок доход няма да се увеличи, докато на тези с ниски доходи ще бъде намалена. Българската народна банка пък трябва да изиска от частните банките да повишат задължителният си резерв, с което ще ограничи раздаването на кредити.

Панев посочи, че предстои следващо повишение на цените. Това ще се случи, след като правителството получи парите на предстоящия аукцион на държавни ценни книжа за 500 млн. лева, който е планиран за 25 октомври. Средствата са планирани в бюджета и ще бъдат използвани за текущи разплащания, което ще повиши инфлацията.

Най-важното в момента е да видим как можем по пазарен начин да намалим цената на електроенергията и себестойността й в България. Изпускаме изключителни възможности покрай азерския газ, защото той е три пъти по-евтин от този, който внасяме от Газпром.

Има техническа възможност в България да достигат договорените количества за 1 млрд. куб метра и той е по връзката през Неа Месемврия, близо до Солун, каза Панев. Според него в момента това не се случва поради липса на инициативност, основно от българска страна", каза още Панев..

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията