Финансист горещо за еврозоната. Капанът

Готови ли сме на приемем еврото?

Финансист горещо за еврозоната. Капанът | StandartNews.com

Мнозинството в парламента даде мандат на Министерския съвет и на БНБ за ускоряване на техническата подготовка по приемане на еврото. Вчерашният дебат по темата в НС, ако въобще може да се говори за такъв, беше срамен. Това отбеляза пред БНР Любомир Христов, който е финансист, както и бивш главен икономист и член на УС на БНБ.

Българският план за присъединяване към еврото няма автор и дата. Политиците трябва ни убедят, че България ще спечели от въвеждането на еврото, но те не са запознати с анализите. Вчера си служеха с манипулативни и неверни аргументи“.

България не е готова и ще пострада от приемането на еврото, смята финансистът.

Бързането да влезем в еврозоната е за да се отклони вниманието от по-важните въпроси. Най-същественият е за бюджета. Разумно е, че служебното правителство отказва да внесе такъв, защото ако липсва политическа подкрепа, ще донесе повече вреди, отколкото ползи. Но ако остане изпълнението на действащия сега бюджет, това означава затягането на разходите и на коланите.

Експертът коментира и думите на управителя на БНБ каза, според когото, ако изпуснем възможността да се присъединим през януари 2024 година, нов прозорец ще се отвори след 10 години.

„Това е манипулативно. Не изпускаме влака, а възможността да се хвърлим на релсите, преди той да мине“.

Един от големите въпроси е за стабилността на еврото, заяви Любомир Христов.

Влизането в еврозоната е капан. Ако то стане бързо, полза ще имат единствено финансовите елити, а сметката, както обикновено, ще плаща обикновеният данъкоплатец“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай