Фермери: Изкупуват млякото за 40 ст.

Фермери: Изкупуват млякото за 40 ст. | StandartNews.com

Изкупната цена за кравето мляко е 40-55 ст. за литър, каза председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов пред Bloomberg TV Bulgaria. Овчето мляко се търгува за 1,40-1,50 ст. за литър, но всеки момент може да поевтинее до около 1 лев, тъй като до дни започва кампанията по доене на овцете, допълни той. За 40 ст. може да се изкупува само млякото, което не отговаря на европейските хигиенни изисквания, контрира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки и добави, че неговата компания изкупува суровината за над 60 ст. Той заяви, че при 30% разлика в изкупните цени трудно може да се говори за картел.

"Ако има картели, нека да ги осветлят. Ще се изразходва прекалено много енергия за нищо", каза Симеон Присадашки.

Той заяви, че няма информация млекопреработвали да са се събирали да договарят цени, но имало такава среща на производители на овче мляко от Плевенско.

Проблемът е в нелегалния внос на сухи млека и палмови масла през границата, каза Бойко Синапов. Той изрази недоволство, че след като производителите са се оплакали от вноса, държавата е започнала да проверява фермите и мандрите. "От една година на границата има сериозен фискален контрол за рисковите стоки", коментира Симеон Присадашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай