Петък,

"Файненшъл Таймс “ разкри кой ще ни дава газ

От: Георги Георгиев -
6426
"Файненшъл Таймс “ разкри кой ще ни дава газ
A
A
A

 

Германия и Гърция са готови да изпращат повече природен газ за Полша и България, след като Русия спря своите доставки за двете държави, съобщи авторитетният вестник "Файненшъл таймс", цитирайки пазарни данни.

Поръчките за преминаване на газ през отклонението от Трансадриатическия газопровод и влизането на българска територия при Сидирокастро-Кулата бяха променени в четвъртък, като обемите за излизане на газ в посока България са по-големи, отколкото тези, които да се насочват на юг към Гърция, според данни, публикувани от Гръцкия оператор на националната газопреносна система, посочва финансовото издание.

Понастоящем не тече газ в нито една от двете посоки между двете страни, показват данните, но подобна дейност, известна като "номинации на количества", показва, че гръцката газова компания DEPA се занимава със суапове (замени), за да продава свой газ на България, посочи пред "Файненшъл таймс" Том Марзек-Мансер, ръководител на анализите за природния газ в ICIS - компания за стокови анализи.

По същия начин потоците на газ в "Малнов", ключовият граничен пункт между Германия и Полша за газопровода "Ямал - Европа", се увеличиха в четвъртък до 12,7 милиона киловатчаса за час (kWh/h), според данни на германския газопреносен оператор Gascade. Преди сряда най-високото ниво този месец беше малко под 9 милиона kWh/h, допълва картината изданието на деловите среди.

В сряда "Газпром" прекъсна доставките на газ за Полша и България, след като двете страни от ЕС отхвърлиха искането на Москва за използване на новия механизъм за плащане в рубли, напомня "Файненшъл таймс".

"Газпром" също така предупреди, че ако някоя от двете държави отклони доставки, които преминават транзитно към други европейски страни, тя ще намали съизмеримо обемите.

Финансово издание също така посочва, че София работи за ускорено завършване на ключовата междусистемна газова връзка Гърция - България (IGB), която би позволил на страната да доставя азербайджански газ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com