Фандъкова посочи кой ще е виновен, ако няма парно в София

Да се търсят решения, защото хората не бива да бъдат потърпевши, каза столичният кмет

Фандъкова посочи кой ще е виновен, ако няма парно в София | StandartNews.com

Ако се спре топлоподаването в София, то ще е заради липсата на газ, а не заради задълженията на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз". Това каза пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

- Каква е ситуацията със столичната Топлофикация и ще има ли газ?

- Миналата седмица на няколко пъти представители на "Булгаргаз" и на КЕВР си позволиха да заплашат софиянци, че няма да има газ от 1 септември, като изтъкнаха причина задълженията на "Топлофикация" към "Булгаргаз".

Лъснаха далавери на кабинета "Петков", източили стотици милиони евро от джоба на българите с тези схеми

Да, "Топлофикация" има задължения, но самият регулатор е признал, че тези задължения са равни точно на разликата между цените, на които "Топлофикация" купува газ на цените, на които продава топлоенергия, т.нар. недовзет приход. И не това е проблемът.

Проблемът, който ни притеснява, мен лично много, е дали има договорени количества газ, защото стана ясно, че проблемът е в несигурността на доставките. Най-лесно е, разбира се, да премахнеш най-големия клиент, с 1/3 потребление, и да кажеш "реших проблема". Това не е решение на проблема.  Ние настояваме да имаме гаранция, че над милион жители на София няма да останат на студено през зимата.

- Какви са алтернативите?

- Алтернативи почти няма, коментира се темата мазут, но това не е алтернатива. Това е решение за кратко, в много кризисна ситуация, а и всички ние си представяме какъв въздух бихме дишали, ако "Топлофикация" мине на мазут, а и аз не съм сигурна, че и мазут има достатъчно.

Кризата при доставката на горива е сериозна, а и нямаме точна информация за съжаление. Никой не ни казва на какво можем да разчитаме, за да правим планове. Затова моят апел винаги е бил да се разговаря по тези въпроси на най-високо ниво, да се търсят решения, защото хората не бива да бъдат потърпевши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай