Петък,

Фандъкова посочи кой ще е виновен, ако няма парно в София

От: Стандарт -
3172
Фандъкова посочи кой ще е виновен, ако няма парно в София
A
A
A

Ако се спре топлоподаването в София, то ще е заради липсата на газ, а не заради задълженията на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз". Това каза пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

- Каква е ситуацията със столичната Топлофикация и ще има ли газ?

- Миналата седмица на няколко пъти представители на "Булгаргаз" и на КЕВР си позволиха да заплашат софиянци, че няма да има газ от 1 септември, като изтъкнаха причина задълженията на "Топлофикация" към "Булгаргаз".

Лъснаха далавери на кабинета "Петков", източили стотици милиони евро от джоба на българите с тези схеми

Да, "Топлофикация" има задължения, но самият регулатор е признал, че тези задължения са равни точно на разликата между цените, на които "Топлофикация" купува газ на цените, на които продава топлоенергия, т.нар. недовзет приход. И не това е проблемът.

Проблемът, който ни притеснява, мен лично много, е дали има договорени количества газ, защото стана ясно, че проблемът е в несигурността на доставките. Най-лесно е, разбира се, да премахнеш най-големия клиент, с 1/3 потребление, и да кажеш "реших проблема". Това не е решение на проблема.  Ние настояваме да имаме гаранция, че над милион жители на София няма да останат на студено през зимата.

- Какви са алтернативите?

- Алтернативи почти няма, коментира се темата мазут, но това не е алтернатива. Това е решение за кратко, в много кризисна ситуация, а и всички ние си представяме какъв въздух бихме дишали, ако "Топлофикация" мине на мазут, а и аз не съм сигурна, че и мазут има достатъчно.

Кризата при доставката на горива е сериозна, а и нямаме точна информация за съжаление. Никой не ни казва на какво можем да разчитаме, за да правим планове. Затова моят апел винаги е бил да се разговаря по тези въпроси на най-високо ниво, да се търсят решения, защото хората не бива да бъдат потърпевши.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички