Фалшив мед залива пазара. За какво да внимаваме

Некачествена продукция е стигнала и до България, алармират от Европейската комисия

Фалшив мед залива пазара. За какво да внимаваме | StandartNews.com

Европейският пазар е залят от фалшив мед. Некачествена продукция е стигнала и до България, алармират от Европейската комисия, предаде Нова телевизия.

На този фон десетки тонове мед от миналогодишната реколта останаха в складовете на добруджанските пчелари. Реализацията е изключително трудна заради дъмпингов внос на имитиращи продукти, които съдържат захарни и фруктозни сиропи.

Освен това клиентите са по-неплатежоспособни, споделят браншовици. С всяка изминала стопанска година кошерите намаляват.

„Търсенето от нашите преработватели реално намалява. В момента в сдружението ни, което е от около 300 пчелари, има над 60% нереализиран мед в складовете”, казва Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”. И добавя, че най-големият внос на мед е от Украйна и Китай. Изкупните цени, които се обявяват, но няма сделки, били на 4,60 – 4,80 лв., а за да се развива пчеларството, трябвало да скочат до над 7 лв. 10-12 лв. пък трябва да е изкупната цена на меда от акация, липа, лавандула, защото неговият добив е по-трудоемък.

Светлина в тунела е пазарът на дребно, категорична е Полина Милчева, която се занимава с производство на мед от 30 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай