Еврозоната в дефлация заради евтиния бензин

Еврозоната в дефлация заради евтиния бензин | StandartNews.com

Потребителските цени в еврозоната са паднали с 0,2% през декември на годишна база, сочат предварителните данни на Евростат. Причината за това е поевтиняването на петрола, което е довело до падане на цените на енергоносителите с 6,3%. Отрицателна инфлация (дефлация) в еврозоната се отчита за първи път от октомври 2009 г. насам, посочват от WBP Online. Освен на поевтиняването на петрола това се дължи и на задържането на цените на храните и на промишлените стоки. Еврозоната е в дефлация, въпреки че от доста време Европейската централна банка предприема мерки именно за да предотврати това - намали основния си лихвен процент до рекордното ниво от 0,05% и прие количествени улеснения, които да стимулират банките да отпускат повече кредити.

Дефлацията обаче не е породена от забавяне на потреблението, а от поевтиняването на горивата, което дари е добре за страните, които внасят газ и петрол. Още Преди няколко седмици вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио заяви, че е въпрос на време в еврозоната да се отчете дефлация в резултат на евтиния петрола. Ако това е временно явление, аз не виждам опасност, каза Констанцио.

"Инфлацията най-вероятно ще се понижи дори повече през януари, и ще се запази изключително ниска през тази година", според Евелин Херман, икономист в BNP Paribas SA в Лондон, цитирана от Bloomberg. "Очакваме ЕЦБ да обяви по-широки мерки по изкупуване на облигации", допълва тя. След данните за дефлацията еврото продължи да пада, като се търгуваше близо до своя 9-годишен минимум при нива от 1,1860 долара за евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай