Вторник,

Евростат ни зашлеви! Къде стои България в Евросъюза

От: Иван Ангелов -
8932
Евростат ни зашлеви! Къде стои България в Евросъюза
A
A
A

За изминалата 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, варира между 59% от средното равнище за Европейския съюз в България и 261% в Люксембург. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Информацията е за значителни разлики между страните членки на ЕС по отношение на БВП на глава от населението - показател, използван за измерване на икономическата активност. През 2022 г. Люксембург и Ирландия регистрират най-високи нива на БВП на глава от населението, изразени в покупателна способност, съответно със 161% и 134% спрямо средното ниво за Евросъюза. След тях се нареждат Дания (36% над средното за ЕС), Нидерландия (30%), Австрия (25%), Белгия (21%), Швеция (19%) и Германия (17%).

Държавите с най-ниски нива на БВП на глава от населението, изразен в покупателна способност, през миналата година са били България (41% под средното ниво за ЕС), Словакия (33%) и Гърция (32%).

Паритетът на покупателната способност (ППС) измерва съотношенията на цените в сравняваните страни и се използва за превръщане на стойностните показатели в единна условна валута, наречена „стандарт на покупателната способност” (СПС), която изравнява покупателната сила на различните национални валути.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com