Четвъртък,

ЕЦБ се опъна на германския конституционен съд

От: Рачо Рачев -
ЕЦБ се опъна на германския конституционен съд
A
A
A

Централната банка на еврозоната остава напълно ангажирана да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да гарантира, че провежданата от нея стимулираща парична и лихвена политика ще достигне до всички части на еврозоната.

Това заяви централната банка, след като днес Конституционният съд на Германия постанови, че ЕЦБ надхвърля част от правомощията си посредством програмата за закупуване на активи (PSPP, или по-известна като "количествени улеснения"), предаде БНР.

"ЕЦБ се запозна с днешното решение на германският Федерален конституционен съд относно Програмата за закупуване на активи на публичния сектор (PSPP)", се посочва в ЕЦБ, добавяйки, че по-рано Европейският съд се произнесе по законността на тази програма. "Управителният съвет остава изцяло ангажиран да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да гарантира, че инфлацията в еврозоната ще се покачи до нива, съответстващи на средносрочната му цел".

ЕЦБ също така потвърди, че остава напълно ангажирана, че "мерките по паричната политика, предприети в изпълнение на целта за поддържане на ценова стабилност, са трансмитирани до всички части на икономиката и до всички юрисдикции на еврозоната".

Изявлението е факт, след като най-висшият германски съд постанови, че част от показа, че части от Програмата за закупуване на активи на публичния сектор на ЕЦБ не са в съответствие с договорите на Европейския съюз.

От тази гледна точка Конституционният съд на Германия даде на ЕЦБ тримесечен срок да поправи програмата си за "количествени облекчения", за да може тя да отговори на изискванията. В противен случай Бундесбанк (немската централна банка) повече няма да може да участва в тази програма на ЕЦБ, се посочва в решението на съда.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички