Европейската централна банка нанася нов удар. Подробностите

Моментът е на рязък спад на еврото под 99 цента и опасност от рецесия

Европейската централна банка нанася нов удар. Подробностите | StandartNews.com

Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да повиши днес водещите си лихви заради растящата инфлация. След като през юли Франкфурт взе решение за ръст от 50 базисни пункта, натискът от високата инфлация най-вероятно ще накара централните банкери от страните от еврозоната да бъдат още по-решителни в действията си, прогнозират повечето анализатори.

50 или 75 базисни пункта ще бъде покачването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка. Това е единственият въпрос, който стои пред анализаторите, анкетирани от водещи международни медии.

През юли Франкфурт пристъпи към първото повишение на лихвите от 11 години насам и представи нов инструмент (Инструментът за защита на трансмисионния механизъм), с който да се бори с фрагментацията в еврозоната. По-високите лихви са класически инструмент за борба с високата инфлация, която през август достигна до 9,1% на годишна основа, но и са сигурен път към по-скъп дълг, което поставя редица държави, начело с Италия, в изключително трудна ситуация.

Заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка идва в ключов момент на несигурни енергийни доставки, рязък спад на еврото под 99 цента и все по-нарастващи опасения за предстояща рецесия.

В момента единственият възможен път за защитниците на еврото е този на "решителния подход" срещу инфлацията, даже "с риска за по-слаб растеж и по-висока безработица", заяви в края на август членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел.

Дилемата между покачващите се цени и опасенията за рецесия забави действията на ЕЦБ и то, когато други големи централни банки започнаха цикъл на повишение на лихвите.

"Ако една банка подцени устойчивостта на инфлацията, както направиха повечето от нас през изминалата година и половина, и е твърде късно за съответното коригиране на политиката, то разходите ще са значителни", каза Шнабел. Така тя призна, че ЕЦБ дълго време е смятала, че инфлационният шок ще е краткотраен.

"От първостепенно значение е обществеността да запази доверието си в способността ни да съхраним покупателната способност", настоя тя.

В САЩ, които са доста по-напред в затягането на паричната политика, основните лихви на Управлението за федерален резерв (УФР) са между 2,25 и 2,50 на сто.

ЕЦБ повиши лихвите си в края на юли между 0 и 0,75 на сто.

Сблъсквайки се с икономическата несигурност, ЕЦБ реши да спре действието на механизма, който през последните години предупреждаваше икономическите среди за намеренията й.

ЕЦБ ще разполага в четвъртък с нови икономически прогнози, които ще отразяват и влиянието върху промишления сектор на спада на руските доставки на газ към Европа.

Последните прогнози на ЕЦБ все още залагаха на увеличение на брутния вътрешен продукт с 2,1 на сто идната година, но по-голямата част от анализаторите смятат, че еврозоната ще влезе в рецесия тази зима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай