Европа не успя да договори условията за спасяване на банките

Барние: Може би ще се споразумеем след няколко дни

Европа не успя да договори условията за спасяване на банките | StandartNews.com

Люксембург. Финансовите министри на ЕС не успяха да достигнат споразумение по новите правила за спасяването на европейските банки след близо 20 часа на преговори, приключили в ранните часове на събота.

Следващата седмица ще се състои ново съвещание, на което трябва да бъде взето решение преди срещата на върха, на която трябва да се определи курсът на бъдещия „банков съюз", съобщава Файненшъл таймс.

"Ако бяха само някои несъществени въпроси, щяхме да останем през цялата нощ", заяви Майкъл Нунън, ирландският финансов министър, който беше председател на съвещанието. „Налице обаче са реални въпроси, фундаментални въпроси остават нерешени", каза той.

Дипломати и чиновници, участвали в преговорите, заявиха, че основният проблем са различните искания от редица държави за изработване на правилата спрямо специфични нужди на своите финансови системи. Именно този проблем утежнява преговорите през последните седмици.

Мисля, че можем да стигнем до сделка, ако вземем още няколко дни ", заяви Мишел Барние, европейският комисар, отговарящ за банковата регулация."Ние не сме далеч от момента на политическо споразумение. "

Водена от Германия група страни настоява, че такива правила за спасителна финансова помощ трябва да имат ограничена гъвкавост, която да дава на националните власти малка възможност да избират кога да наложат загуби върху ценните книжа след фалит на банка, както и ограничен избор за това какви пасиви може да бъдат освободени от такива програми.

По-голяма група обаче, включваща Франция и много страни, които не са в еврозоната, са призовали за повече гъвкавост, която да даде възможност страните-членки да очертаят условията спрямо специфичните ситуации. Дипломати посочват, че въпреки многобройните двустранни обсъждания през цялата нощ, Франция е отказала да се съгласи с германските и холандски искания за по-стриктни правила. Следващата седмица ще се състои ново съвещание, на което трябва да бъде взето решение преди срещата на върха, на която трябва да се определи курсът на бъдещия „банков съюз", съобщава Файненшъл таймс.

Финансовите министри на страните от ЕС не успяха да постигнат съгласие как е най-добре да се свиват или закриват банки, без да бъдат призовавани данъкоплатците да спасяват болните кредитори, предаде Асошиейтед прес, цитирайки френския финансов министър Пиер Московиси.

По думите му въпреки че преговорите са продължили до ранните утринни часове, министрите са останали на различно мнение по ключови въпроси и предстои извънредно заседание в сряда.

Те трябва да определят нови правила за реда, по който инвеститори и кредитори ще трябва да плащат за преструктуриране на банките.

Основните противоречие са бил за това как да се прилагат правилата – по-гъвкаво или не. Според някои от министрите разпоредбите могат да доведат до нов дисбаланс между по-слабите и по-силните икономики.

Московиси изрази увереност, че идната седмица министрите ще постигнат споразумение

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай