Европа с ключови думи към България

Какви са препоръките на ЕБВР

Европа с ключови думи към България | StandartNews.com

България трябва да се съсредоточи върху дейностите по подготовката за влизане в еврозоната и да ускори изпълнението на националния си План за възстановяване и устойчивост. Това са част от препоръките на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за България за следващата година.

Финансовата институция посочва, че България трябва да завърши всички необходими реформи и да изпълни всички правни задължения за приемане на еврото до средата на 2024 г.

ЕБВР подчертава също така, че е важно „да се покаже осезаем напредък по отношение на големия брой резултати, за които властите са се ангажирали“ по отношение на Плана за възстановяване. Даден е конкретен пример с производството на въглища, пише economic.bg.

Банката е и поредната институция, която прогнозира по-нисък икономически растеж в България спрямо прогнозата на финансовото министерство като част от проектобюджета. ЕБВР очаква ръстът на БВП да се ускори до 2.6% догодина на фона на по-ниската инфлация, ускорено усвояване на европейски средства и възстановено външно търсене.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай