Евродепутати настояват: Фермерите с помощ за тока от Брюксел

Ние с колегите ми от "Обнови Европа" задействахме процедура, с която настояваме ЕК да предприеме незабавни мерки по този въпрос, каза пред "Стандарт" Атидже Вели

Евродепутати настояват: Фермерите с помощ за тока от Брюксел | StandartNews.com

Земеделието и хранителната индустрия у нас да получат помощ от Брюксел за увеличените си разходи, свързани най-вече с цените на тока и газа, настояват евродепутати.

"Ние с колегите ми от "Обнови Европа" задействахме процедура, с която настояваме ЕК да предприеме незабавни мерки по този въпрос", съобщи в интервю пред "Стандарт" Атидже Вели, евродепутат от ДПС/Обнови Европа. "През януари искаме дебат в пленарна зала. ЕК трябва да даде отговор на редица въпроси и да намерим най-правилния подход за действие", допълни Вели.

Тя посочи, че скокът в цените на суровините в селскостопанския сектор е съществен. Освен ток и газ, които достигат нови върхове, са се увеличили рязко разходите за торове, горива, семена, машини и фуражи. "Ще питаме ЕК дали е подготвила конкретни мерки в отговор на проблемите пред земеделците и как ще ги облекчи", каза Атидже Вели.

Тя е съорганизатор и модератор в международния форум "Криза и зелена сделка: време за бързи решения в земеделието", който е част от националната кампания на "Стандарт "Да! На българската храна" и се реализира с водещата PR компания M3 Communications Group, Inc. На форума специални съвети към заетите в агросектора даде еврокомисар Януш Войчеховски във видеообръщение. А бизнесът зададе своите въпроси към най-големите експерти в Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай