EVN иска отделни цени за бита и малкия бизнес

EVN иска отделни  цени за бита и малкия бизнес | StandartNews.com

Това ще премахне кръстосаното субсидиране и ще извади малките фирми на свободния пазар

Две отделни цени, на които НЕК да продава електроенергията на крайните снабдители от 1 юли 2015 година. Такова предложение е внесено от EVN в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи Гочо Чемширов, зам-председател на EVN България Електроразпределение.

110.19 лв. за МВтч да е цената, на която НЕК да продава тока на крайните снабдители за битовия сектор, а 156.80 лв. – за бизнеса на регулирания пазар ниско напрежение. Това по никакъв начин няма да промени приходите за НЕК, а само ще премахне скритото кръстосано субсидиране на цената за бита чрез тази за бизнеса на ниско напрежение и ще намали загубите на електроснабдителните дружества, коментира Чемширов. В момента НЕК продава на EVN Електроснабдяване енергията по 125.32 лв. за МВтч, срещу които получава 693.431 млн. лева, обясни Чемширов. Ако КЕВР приеме предложението, от 1 юли НЕК ще продава на EVN същото количество енергия, но около 1/3 от нея бизнесът ще купува на регулирани цени от 156.80 лв. за МВтч, а 2/3 ще потребява битът от 110.19 лева. Ако пазарът остане непроменен, в касите на НЕК дори ще влязат малко повече пари – 693.461 млн. лева, посочи Чемширов. Той обаче призна, че ако КЕВР приеме предложението, това ще принуди много от малките фирми да излязат след Нова година на свободния пазар, където средните цени на тока за големите потребители са около 68-70 лв. за МВтч, вместо да го купуват над два пъти по-скъп по регулираните от КЕВР цени.

Средно 8.5% общо увеличение на цената на тока за домакинствата от 1 юли е поискала още EVN от КЕВР, обясни още Гочо Чемширов. Поскъпването на енергията за малкия бизнес трябва да е със 7.5 на сто, посочи още той. Основният мотив за поисканото увеличение е цената за балансиране на енергията да бъде вкарана в цената за крайните снабдители, поясни Чемширов.

Като резултат от лошите регулаторни решения през 2014 г. EVN за първи път излезе на загуба, коментира Роберт Дик, председател на УС на EVN България , но отказа да я съобщи с обяснението, че тя ще стане ясно след публикуването на финансовия отчет през юни, Затова 2015-а е особено важна за нас и затова обръщаме такова голямо внимание на внесеното в КЕВР ценово предложение, поясни Роберт Дик като допълни, че усилено трябва да се работи и за обучението на клиентите предвид предстоящата пълна либерализация на енергийния пазар.

68 млн. лв. инвестира EVN в закупуването и монтирането на 400 хил. модерни електромера за дистанционно отчитане в четирите най-големи града на територията си – Пловдив, Бургас, Стара Загора и Сливен. Това съобщи Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN България, Проектът започна миналата година, като досега вече са монтирани 195 хил. нови уреда, отчете Трифонова и допълни, че процесът ще приключи до края на следващата година. С новите електромери ще намалеят кражбите на енергия, посочи Трифонова че досега са засечени 13.26 млн. киловатчаса неизмерена електроенергия, от която дружеството е ощетено с 2.17 млн. лева.

216 хил. лева ще бъдат разпределени в изравнителните сметки на около 7 хил. абоната на EVN България Топлофикация. Дружеството работи за увеличаване на ефективността си, като вече има 7 големи клиента за трансформиране на климатичните им инсталации и за охлаждане през лятото, един от които е големият хотел „Тримонциум Рамада".

Петкова: Няма причина за скок на електроенергията

Налице са условия цената на тока да бъде задържана на това ниво, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ по повод исканията на електроразпределителните дружества за увеличение на цените от 1 юли. НЕК и Електроенергийният системен оператор са подали заявления, съгласно които те не искат увеличаване на цената на тока, но последната дума ще е на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), обясни министърът. Петкова увери, че предстоящите избори нямат отношение към въпроса за поскъпване на тока.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев се е завърнал от САЩ, където заедно с зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков презентираха двата блока в Черно море "Силистар" и "Терес", каза Петкова. Тя изрази надежди до 120 дни да постъпят оферти за проучване в Черно море за газ и обясни, че има много сериозен интерес от големите компании в бранша. Според министъра все още е рано да се говори за „Турски поток" и за това, че с „Южен поток" всичко е приключило. Не сме получили официално информация от руска страна за това каква е тяхната визия за този проект, обясни тя.

Газът поевтинява с 6,6%

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ за третото тримесечие на 2015 г. да бъде намалена с 34,62 лв. за 1000 куб. метра. Това е намаление с 6,61% в сравнение с цената на горивото за второто тримесечие, се посочва в съобщение на дружеството. Новото предложение се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ. Според "Булгаргаз" цената от 1 юли 2015 г. би трябвало да е 489,10 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Цената на природния газ се определя от цените на алтернативните горива (петрол), както и от курса на долара за последните 9 месеца.

От 1 април енергийният регулатор отново по предложение на "Булгаргаз" намали цената на синьото гориво с 13,17%, обяснявайки, че действително цената на петрола се е понижила съществено, но в същото време курсът на долара се покачва. От бизнеса тогава настояваха за по-сериозно намаление – с 22,7%, позовавайки се именно на тенденциите на петролните пазари.

Според текстовете на Закона за енергетиката дружеството е длъжно месец преди подаване в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на заявление за промяна на цените за всяко тримесечие да го оповести в средствата за масова информация. Окончателното предложение за утвърждаване на цената на природния газ за третото тримесечие на 2015 г. ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай