Събота,

Ето кои цени полудяха заради войната в Украйна

От: Стандарт -
454
Ето кои цени полудяха заради войната в Украйна
A
A
A

Пазарите са много чувствителни към всякакви, особено непазарни, фактори. И Русия, и Украйна са много сериозен фактор на световния пазар. Така че неминуемо пазарите „полудяха” и цените се изстреляха стремително нагоре. Това обясни Таня Панайотова от Софийската стокова борса пред Нова телевизия.

Най-сериозно на стоковите борси нагоре тръгнаха цените на пшеницата и слънчогледа. Тъй като двете страни в конфликта са сред най-големите износители на зърно. Войната почти блокира износа от Украйна, а санкциите срещу Русия допълнително засегнаха търговията със зърно.

Зърнопроизводителите очакват цените на пшеницата и слънчогледа у нас също да тръгнат нагоре, въпреки че България не внася пшеница от Украйна.

„България, независимо от производството, което има, няма как да регулира цената на пшеницата. Цената е борсова и това се определя неминуемо от външните пазари”, посочи Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

С цените на зърнените и маслодайните култури нагоре по веригата ще тръгнат и тези на хляба и олиото, прогнозират от бранша.

„Кога тази цена на пшеницата ще стигне до крайния потребител ми е трудно да отговоря предвид това, че голяма част от мелниците и хлебопроизводителите имат натрупани количества.

Най-вероятно това, което ще усетим като сътресение в цената на хляба веднага, ще бъде цената на горивото и цената на газа”, подчерта Жекова.

Все още ръстът в цените на стоковите борси не е достигнал до щандовете у нас, успокояват от комисията, която следи пазара на едро.

„Обикновено, ефектът се пренася в рамките на седмица-две - зависи от процеса. В момента по-скоро процесът е спекулативен, насложен с много негативни очаквания - това, което наблюдаваме по световните борсови пазари. По отношение на вътрешния пазар - все още няма никаква реакция”, уточни Иванов.

Страната ни разполага със запас от зърно за следващите две години, успокояват производителите. И не очакват недостиг на пшеница и слънчоглед. Складовете на търговските вериги също са пълни, уверяват от бранша. Потребителите трябва да са спокойни за доставките на основни храни и стоки.

Въпреки това едно е сигурно - войната ще даде нов тласък нагоре на цените на щанда. Не само заради рекордните стойности на суровините по борсите и евентуални проблеми с доставките, прогнозират от бранша, но и заради поскъпване на основни ресурси.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички