Ето кои цени полудяха заради войната в Украйна

Все още ръстът в цените на стоковите борси не е достигнал до щандовете у нас, твърдят от комисията по стокови борси и тържища

Ето кои цени полудяха заради войната в Украйна | StandartNews.com

Пазарите са много чувствителни към всякакви, особено непазарни, фактори. И Русия, и Украйна са много сериозен фактор на световния пазар. Така че неминуемо пазарите „полудяха” и цените се изстреляха стремително нагоре. Това обясни Таня Панайотова от Софийската стокова борса пред Нова телевизия.

Най-сериозно на стоковите борси нагоре тръгнаха цените на пшеницата и слънчогледа. Тъй като двете страни в конфликта са сред най-големите износители на зърно. Войната почти блокира износа от Украйна, а санкциите срещу Русия допълнително засегнаха търговията със зърно.

Зърнопроизводителите очакват цените на пшеницата и слънчогледа у нас също да тръгнат нагоре, въпреки че България не внася пшеница от Украйна.

„България, независимо от производството, което има, няма как да регулира цената на пшеницата. Цената е борсова и това се определя неминуемо от външните пазари”, посочи Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

С цените на зърнените и маслодайните култури нагоре по веригата ще тръгнат и тези на хляба и олиото, прогнозират от бранша.

„Кога тази цена на пшеницата ще стигне до крайния потребител ми е трудно да отговоря предвид това, че голяма част от мелниците и хлебопроизводителите имат натрупани количества.

Най-вероятно това, което ще усетим като сътресение в цената на хляба веднага, ще бъде цената на горивото и цената на газа”, подчерта Жекова.

Все още ръстът в цените на стоковите борси не е достигнал до щандовете у нас, успокояват от комисията, която следи пазара на едро.

„Обикновено, ефектът се пренася в рамките на седмица-две - зависи от процеса. В момента по-скоро процесът е спекулативен, насложен с много негативни очаквания - това, което наблюдаваме по световните борсови пазари. По отношение на вътрешния пазар - все още няма никаква реакция”, уточни Иванов.

Страната ни разполага със запас от зърно за следващите две години, успокояват производителите. И не очакват недостиг на пшеница и слънчоглед. Складовете на търговските вериги също са пълни, уверяват от бранша. Потребителите трябва да са спокойни за доставките на основни храни и стоки.

Въпреки това едно е сигурно - войната ще даде нов тласък нагоре на цените на щанда. Не само заради рекордните стойности на суровините по борсите и евентуални проблеми с доставките, прогнозират от бранша, но и заради поскъпване на основни ресурси.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай