Събота,

Има ли картел за цените? Ето кого проверява антимонополната комисия

От: Стандарт -
1020
Има ли картел за цените? Ето кого проверява антимонополната комисия
A
A
A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с остро изявление заради некоректно представяне пред обществото на нейните правомощия и дейност.

Антимопополният орган критикува "зачестилите случаи на популистка реторика от страна на различни публични фигури, които последователно и тенденциозно изразяват негативната си оценка спрямо КЗК, независимо от ползотворните резултати от дейността ѝ".

По думите им в компетенциите на КЗК са определени изрично в Закона за защита на конкуренцията и те не включват "възможност за ценово регулиране".

В същото време правомощията ѝ "не включват и установяването и санкционирането на спекула от страна на търговците, съответно овладяване на инфлационните процеси". Комисията определя като неправилно и некоректно използването на нейните правомощия и дейност за политически и предизборни цели.

Наред с това КЗК е и против да се коментира специфичната й дейност по начин, който показва "сериозно непознаване на правомощията" й, както и на процедурите за упражняването им. "В тази връзка следва да се напомни, че ефективността на КЗК се доказа и с последното решение на Комисията, с което санкционира „Лукойл-България“ ЕООД с рекордна санкция в размер на 67 771 454 лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива. В резултат на активните действия на КЗК, още в хода на проучването по производството, „Лукойл-България“ ЕООД промени и коригира поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията.

Действията на Комисията са важни и предвид факта, че горивата имат структуроопределящо значение за икономиката на страната, влияят значително на конкурентния процес и в други икономически сектори, вкл. храните и засягат пряко обществения интерес", пише още в позицията.

Какво проучва КЗК в продажбата на храни?

Насочвайки вниманието към своята дейност, КЗК съобщава, че извършва предварително проучване по повод увеличението на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги в страната. Фокусът на проучването е установяването на забранени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти - т.е. наличието на неправомерен натиск от страна на големите купувачи - търговски вериги върху техните доставчици.

Подобно поведение на веригите, освен че може да увреди интересите на по-слабите страни - доставчици, би могло да се отрази и на формирането на цените на хранителните продукти към крайните потребители, се казва в становището на КЗК.

КЗК проучва предлагането, ценообразуването и етикетирането при хранителните и селскостопанските продукти и във връзка с това е изискала информация и доказателства както от държавни органи - Комисията за защита на потребителите (КЗП), от асоциации на производители на хранителни продукти, така и от повече от 25 доставчика на определени продукти.

Намерението е да се събере информация за поведението на големите търговски вериги в отношенията им с техните доставчици - дали същите понасят необосновано тежки търговски условия, което рефлектира при формирането на цените за крайните потребители.

В хода на проучването КЗК разширява неговия обхват по отношение на продуктите, чийто цени са особени чувствителни за потребителите, като изисква допълнителни данни от множество производители и доставчици.

"Следва да се има предвид, че проучването не е ограничено в рамките на законовоопределен срок, изисква сериозно технологично време относно представянето, обработването и анализирането на информацията и доказателствата." "В случай че от събраните информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения на ЗЗК, представляващи нелоялна конкуренция, забранени търговски практики или забранени споразумения (картели), Комисията ще се самосезира, за да санкционира и прекрати неправомерните действия."

Какво е свършила по въпроса досега КЗК?

В изявлението се казва, че КЗК извършва секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия на слънчогледово олио и пшенично брашно. "Анализира се структурата на пазара, пазарните условия за производство и търговия и се проследява доколко ценовите тенденции са повлияни от обективни икономически фактори или са следствие от изкривяване на пазарната среда, посредством прилагане на евентуални антиконкурентни практики.

" Комисията приканва всеки, който разполага с информация и/или доказателства за евентуално антиконкурентно поведение на пазарните участници, да й ги предостави по уредените канали на нейната интернет страница". 

/Actualno.com/


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com