Ето къде са най-евтините бензин и дизел

Показва го класацията на fuelo.net

Ето къде са най-евтините бензин и дизел | StandartNews.com

Пловдив излезе като областта в България с най-ниски цени на горивата днес. Според класацията на fuelo.net бензин А95 се продава с 4 стотинки по-евтино от средното за страната, дизелът – с 3 ст, а метанът – с цели 16 ст. Единствено при газта разликата е нищожна, пише "Марица".

Днес по бензиностанциите в Пловдив най-масовият бензин се търгуваше между 2.49 лева и 2.63 лева. Дизелът също бе в широки граници – от 2.85 до 2.95 лева за литър. Данните от платформата показват още, че цената на бензин А95 от 28 януари насам е без големи колебания и се е застопорила около 2.62 лева средно, а дизелът и метанът дори са поевтинели.

"През февруари няма да има особена промяна в цените на горивата, като дори има вариант те леко да паднат. В момента няма пазар и няма как да има по-високи цени", категоричен е Живодар Терзиев, шеф на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ пред expert.bg. Според него е възможно следващия месец горивата в страната леко да поскъпнат заради по-голямото потребление на земеделските производители, строителите и превозвачите.

На задържането на цените у нас влияят и международните цени на горивата. 1 тон дизел в момента струва 860 долара, колкото преди войната, а преди месеци е стигнал 1400 долара.

Не се очаква и някакво особено отражение на цените у нас заради европейското ембарго върху руски петрол, което влезе в сила на 5 февруари. За България има договорена отсрочка и можем да получаваме суровина от Русия и да я преработваме още 2 години.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай