Huawei няма да пуска реклама на смартфоните си!

Непроверена се оказа информацията от източника - сайта MySmartPrice

Huawei няма да пуска реклама на смартфоните си! | StandartNews.com

Според обновена информация в интернет страницата mysmartprice.com по-ранната информация, публикувана сайта на "Стандарт" под заглавие "Ето какво HUAWEI ще натресат на потребителите", се оказа невярна новина. 

"След като прегледахме Общите условия на Huawei за реклами, смятаме, че е възможно да сме разбрали погрешно възможността Huawei да пуска реклами или да изпраща известия чрез системния интерфейс на EMUI устройства", казват от mysmartprice.com по повод непроверената внимателно новина за опасност за смартфоните на потребителите.

"Въвеждането на Huawei Ads обаче споменава „Huawei Ads е рекламна платформа, предоставяна от Huawei Services Co., Limited, дъщерно дружество на Huawei със седалище в Хонг Конг, за рекламодатели за показване на реклами в Huawei и приложения на трети страни."

"Според нашето разбиране Huawei може да не планира да пуска системни реклами в своите устройства в момента, но Huawei Ads дава възможност на рекламодателите да показват реклами чрез системния интерфейс, ако и когато Huawei реши да показва реклами на своите телефони. Компанията може да не е в състояние да предприеме тази стъпка...", казват още от mysmartprice.com.

Ето и оригиналната информация, публикувана в "Стандарт Нюз", която бе опровергана:

На смартфоните на Huawei ще се появи реклама. По този начин компанията възнамерява да увеличи приходите от всяко продадено устройство, съобщава MySmartPrice.

Авторите на публикацията открили споменаване на вградена реклама в системната обвивка на EMUI в един от смартфоните, работещи с HarmonyOS с Huawei Mobile Services. В раздела за потребителски съгласия бил открит документ, който описва механизма за рекламиране.

В текста се казва, че личните данни на потребителя се съхраняват една година на сървъри в Хонконг и Сингапур. Информацията може да се обработва и в местни центрове за данни по местоживеене на собственика на смартфона. В документа се посочва, че Huawei има право да събира данни за местоположението на потребителя, ако даде съответното съгласие.

Изданието MySmartPrice поясни, че в редовната версия на EMUI с Android 10 няма такива споразумения. От което авторите стигнали до извода, че на първо място рекламата може да се появи на устройства на Huawei, работещи със собствена операционна система HarmonyOS.

Huawei не е първата компания, която ще показва реклами на своите устройства. Подобна практика в бюджетните устройства се използва от други китайски производители на смартфони, като Xiaomi и Realme.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай