Четвъртък,

Ето как ще се дават помощите за скъпия ток на бизнеса

От: Стандарт -
393
Ето как ще се дават помощите за скъпия ток на бизнеса
A
A
A

Помощта от 110 лв. на мегаватчас от държавата за бизнеса ще се дава на база платени вече сметки. Това каза служебният премиер Стефан Янев. Думите му означават, че първо трябва да платите сметката и после ще получавате държавна помощ т.е. първите помощи ще дойдат по-далеч във времето – например сметките за октомври се плащат ноември, т.е. тогава всеки, търсещ помощ, ще има документ, с който да я иска.

Следва потвърждение и чак тогава превеждане на помощ. 

Що се отнася до АЕЦ "Белене", служебното правителство ще предложи на Народното събрание да вземе решение – кабинетът ще го впише като опция за развиване на енергетиката ни. Според Янев, след като имаме купени 2 реактора заради "Белене", те трябва да бъдат използвани – дали за да се прави АЕЦ "Белене" или за да отидат в АЕЦ "Козлодуй", за служебния премиер няма значение.

Изглежда проблемът е в управлението на дружеството. Така изглежда – очакваме анализа, но най-вероятната причина е, че едно дружество разчита на социалния елемент т.е. няма как да няма отопление за софиянци. Защото е голямо, защото става въпрос за София, коментира Янев по въпроса с "Топлофикация София".

Припомняме, че вчера, 28 октомври, стана ясно, че държавата поема дълга от 131 млн. лева на "Топлофикация София" чрез Българския енергиен холдинг (БЕХ). Сега Янев заяви, че всъщност БЕХ е поел толкова дългове на топлофикационното дружество, че държавата е купила "Топлофикация София".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички