Ето как се разпознават фалшивите 50 лева

Финансисти предупреждават, че рискът да сложим фалшиви пари в портфейла си през летните месеци е много висок

Ето как се разпознават фалшивите 50 лева | StandartNews.com

Отново се задава бум на фалшивите банкноти у нас. Най-много са ментетата сред 50-левките, като някои от тях попадат в джоба ни, дори без да разбираме, предупреждават банкери. Общо 1 247 фалшиви банкноти е регистрирала БНБ през второто тримесечие на годината, което е с близо 1000 повече от първите три месеца на 2023 г. Така задържаните пари-менте достигат рекорд за последните 15 години.

Оказва се, че най-много са фалшивите петдесетолевки - общо 1155, следвани от неистинските банкноти с номинал 20, 10, 5 и 100 лв. В началото на лятото някои банкомати дори отказваха да  приемат банкноти от 50 лв., като проблемът бе при депозиране на купюри от емисия 2006 г.

В същото време, тъй като инфлацията топи все повече дела на банкнотите с малък номинал, най-много пари в обращение са банкнотите от 50 и 100 лв.

Финансисти предупреждават, че рискът да сложим фалшиви пари в портфейла си през летните месеци е много висок. Причината е, че хората пътуват повече и използват повече пари в брой.

От обществения трезор отчитат сериозен ръст на засечените фалшиви пари. Само за последното тримесечие броят на засечените ментета е скочил с пъти, сочи статистиката.

„В момента имаме 1247 неистински банкноти, прокарани в обращение, които са установени в Националния център за анализ. Предходното тримесечие техният брой беше 253.”, обясняват от БНБ.

Ето как да разграничим истинските от фалшивите банкноти:

Фалшифицирането на парите вече не е особено трудна задача за престъпниците, които правят все по-добри копия на хартиени парични знаци. Достатъчно е да имаш художествен талант, малко техника и познания в дигиталните технологии. В наши дни вече се правят и копия и на монетите, но все пак предпочитани за ментосване са хартиените пари, тъй като стойността им е по-висока.

Истинските банкнотите имат звук

Знаете ли, че истинските банкноти имат звук? Човек, който ежедневно работи с пари е запознат с този характерен шум. Той се дължи на специалната хартия, с която се правят парите. Именно заради нея, банкнотите издават много специфичен звук, когато се размахват.

Уникална хартия

Истинските банкноти са отпечатани на специална хартия, която при допир се различава съществено от всяка друга, която сме докосвали. Повечето банкноти са направени от хартия, в която има памучни влакна, а не дървесни, каквато използват повечето фалшификатори. „Хартията за пари“ на емисионните печатници никога не е еднаква от двете страни.

Или лицето, или гърбът са по-гладки, дори гланцови. Като прокарате пръст по банкнотата ще усетите зоните с релефен печат. За да се уверите, че банкнотата е истинска може да сравните хартията и печата върху нея с друга от същия номинал и серия. Поставете ги една до друга и вижте разликите.

Релеф

Всяка истинска банкнота има специфичен релеф. Ако върху банкнотата има изобразен човешки лик, релефът обикновено най-силно се усеща върху ревера му. Когато липсва човешки профил върху банкнотата, както е при еврото, релефът е силно изразен върху централният обект - животно, сграда, мост, монумент. Името на банката, която емитира хартиените пари, също е релефно. Почти винаги някъде върху банкнотата има и релефен номинал. Точно тази е една от най-лесните техники за проверка.

Воден знак

Най-разпространеният начин за разпознаване на истинските пари е водният знак. Той представлява изтъняване на хартията под определена форма. Той се прави с помощта на машина и е почти невъзможно да се измайстори извън емисионните печатници, докато фалшификаторите рисуват водния знак.

За да видите най-добре водния знак, погледнете банкнотата срещу светлина. Друг начин да видите това специално изображение е, когато вземете бакнотата и я поставите над тъмна повърхност. Там, където хартията е изтънена, изображението ще се изпълни с черен цвят. След това поставете същата банкнота над светъл фон, изображението отново ще се очартае, но ще бъде в бяло. Това означава, че в ръцете ви е истинска банкнота. Нарисуваният воден знак винаги ще стои тъмен, дори черен. 

Холограма

Централните банки вече се защитават и с друг способ – холограмата. Тя представлява сменяща цвета си сребърна част от банкнотата. При различните валути тя изглежда различно. При лева например е лента, при еврото – правоъгълна форма в долния десен ъгъл, при швейцарския франк пък са геометрични фигури.

При накланяне на банкнотата в различни посоки, холограмата трябва да сменя цветовете си, както и да се появяват поне три различни изображения. Най-често те са наименованието на валутата, номиналът и някакъв произволно избран символ, свързан с държавата.

Трябва да следите сменят ли се изображенията изцяло, плавно ли преминават те от обект в обект, цветовете добре разграничими ли са. Този признак също се проверява лесно. Използвайте го ако нещо ви усъмни или в случай че банкнотата е захабена и не може да усетите добре релефа. 

Микротекст

Това е сравнително нова защита, но се прилага много масово. Микротекстът представлява вградена в хартията на банкнотата тънка холограмна лента, на която с много малки букви и цифри е изписан текст. Невъзможно е тази лента да бъде на мястото си “вътре” в бакнотата, ако не е създадена така от печатницата. При фалшивите пари тази лента е рисувана.

Това може да установите лесно. Необходимо е да прегънете банкнотата от двете страни по дължина на микротекста. Ако той е вграден, ще го усетите на допир и ще видите ясно очертанията, банкнотата няма да се прегъне върху него, а около него. Ако пък е рисунка, то прегъването ще бъде безпроблемно навсякъде по цялата бакнота. 

“Вълшебното” мастило

Върху по-големите номинали на валутата си, банките поставят най-често – номинал, символи, напечатани с мастило, което под наклон сменя цвета си. На 50-100 лева златистото кръгче вдясно става тъмно зеленикаво, или лилаво. При долара зеленият номинал вдясно става тъмен, почти черен. За еврото пък лилавото число на гърба прелива в тъмно зелено. Това е един от най-трудните за фалшификаторите белег.

Много често добрите фалшификати успяват да придобият трудни за разпознаване релеф и воден знак, но “вълшебното” мастило остава неусвоено за “ръчно правените” банкноти. Накланяйте банкнотите си, това важи особено за 100 и 200 долара.

Какво да направим, ако получим фалшиви пари?

Ако разпознаете фалшифи пари, откажете, преди да сте ги приели с обяснението, че имате подозрение, че са фалшиви. Ако вече сте приели парите и е невъзможно да се установи контакт с този, който ви ги е дал, може да подадете сигнал в най-близкия полицейски участък.

Запишете всички детайли и обстоятелства около сдобиването с фалшификатите, които могат да бъдат в полза на рзследването. В никакъв случай не се оптвайте да ги дадете на друго лице като претендирате, че не знаете, че са фалшиви. Разпространението на фалшиви пари е престъпление и може да бъдете подведени под отговорност. В повечето случай е много трудно и почти невъзможно да възстановите сумата, с която сте били измамени, след като сте приел фалшификат. 

Как да разкрием фалшивите 50 лева

Първо трябва да пипнем банкнотата и да усетим релефа. Винаги трябва, като я поглеждаме, да виждаме в дясната част полутонов образ на Пенчо Славейков. Добре е и да се проверява шахматното поле с числото 50.

Наклонете банкнотата да видите оптическите ефекти като пламъка, който свети от златисто към зелено. Също в дясната страна числото 50 отново свети със същия ефект, съветва Стефан Цветков.

/Лупа.бг/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай