Ето как ЕС ще компенсира спирането на газа за Полша и България

Оценките на ЕС показват, че Полша и България в момента не изпитват недостиг на газ

Ето как ЕС ще компенсира спирането на газа за Полша и България | StandartNews.com

Европейският съюз значително ще увеличи покупките на природен газ от Русия през държави, които са готови да плащат в рубли, за да компенсират спирането на доставките за Полша и България. Това съобщи пред ТАСС в сряда източник в институциите на ЕС в Брюксел, предаде "Дарик".

„Днес се проведе спешно заседание на Координационната група по газа във връзка със ситуацията в Полша и България. Едно от междинните решения беше значително увеличение на покупките на газ от Русия през останалите канали, което ще позволи на Полша и България да закупят допълнителни обеми газ на европейския пазар. Освен това ЕС работи с всички партньори, за да осигури увеличаване на доставките на газ, предимно втечнен природен газ (ВПГ)“, цитира агенцията думите на събеседника, чието име не се уточнява.

„В дългосрочен план страните от ЕС потвърждават намерението си във възможно най-кратък срок – през следващите месеци или години – да сведат до минимум или напълно да откажат доставките на газ от Русия, като го заменят с други източници. ЕС ще ускори прехода към зелена енергия“, допълни източникът на агенцията.

По думите му оценките на ЕС показват, че Полша и България в момента не изпитват недостиг на газ и имат техническа възможност да получават синьо гориво както от европейския пазар, така и ВПГ. Той отбеляза също, че в Брюксел прекратяването на доставките за Варшава и София на базата на отказ за плащане в рубли „недвусмислено се разглежда като нарушение от страна на Русия на дългосрочните договори с тези страни“. Европейската комисия не смята, че след налагането на санкции срещу Русия доларът и еврото са компрометирани валути, ненадеждни за международни разплащания.

По-рано през деня Bloomberg съобщи, че най-малко десет европейски компании, които купуват руски природен газ, вече са открили сметки за плащане в рубли, четири от които вече са извършили транзакциите в националната валута на Русия.

На 27 април „Газпром“ обяви, че е спрял напълно доставките на газ за българската компания Булгаргаз и полската PGNiG поради неплащане в рубли в уговорения срок. На 26 април руският енергиен гигант изпрати уведомление до двете компании за прекратяване на доставките на газ от 27 април поради отказа им да извършват окончателни разплащания в рубли.

На 23 март държавният глава на Руската федерация Владимир Путин инструктира плащанията за износа на руски газ към неприятелските страни да се прехвърлят в рубли. Русия ще откаже да приеме плащания по такива договори в компрометирани валути, включително долари и евро, допълни президентът.

Според Федералната митническа служба на Русия през 2021 г. доставките на руски газ за Полша са се увеличили с 9,4% до 10,58 млрд. куб. м. Миналата година доставките за България са се удвоили до 3,15 млрд. куб.м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай