Вторник,

Експерт със смразяваща прогноза за цената на тока

От: Редакция -
449
Експерт със смразяваща прогноза за цената на тока
A
A
A

Очаквам драстично вдигане на цената на тока за домакинствата, ако не се намери модел, с който да бъдат намалени ефектите от високите цени и най-вече да се търси вариант за конкурентоспособност за нашата икономика, за да може да оцелее.

Това заяви бившият шеф на Българския енергиен холдинг, а преди това на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов в предаването „Лице в лице”

По думите му най-неочакваното е било мораториумът да бъде гласуван от управляващите.

„Това не е било подготвяно от парламентарната група, просто е търсен ефект да се покаже на хората, че може по някакъв начин да бъдат обуздани цените, защото такъв модел не е предложен, ние само чуваме как ще се анализира това, как ще се анализира онова. Никакъв модел няма досега", отбеляза Николов.

Той даде и пример за вариант на такъв модел:

„Понеже цената, която плаща потребителя, има различни компоненти, Това е освен цената на тока, има пренос, достъп, задължения към обществото и т.н. Понеже бюджетът в момента формира доста големи приходи от ДДС и от акциз, които се събират от високите цени на енергоносителите, включително на нефтопродукти, но и на ток, и на газ, тези пари задължително трябва да влязат в компенсация на бизнеса и на хората. Хората засега не го усещат, защото е сложен този глупав мораториум, но той рано или късно ще се вдигне”, предупреди още Николов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията