ЕС: Гърция има три дни да приключи преговорите

ЕС: Гърция има три дни да приключи преговорите | StandartNews.com

Брюксел/Атина. Гърция има три дни, за да увери своите кредитори, че ще спази условията от спасителната програма, за да получи следващия транш от международна помощ, предупредиха четирима представители от еврозоната, цитирани от Ройтерс.

Кредиторите не са доволни от напредъка, постигнат от Гърция в реформирането на публичния сектор, заяви високопоставен представител на еврозоната, участващ в преговорите.

Атина, която има около 2.2 млрд. евро облигации за погасяване през август, се нуждае от преговорите да приключат успешно. Ако те не успеят, на Международният валутен фонд може да се наложи да се оттегли от участие в спасителния заем на стонйност 240 милиарда евро, за да избегне нарушаване на собствените си правила, които изискват кредитополучателя да се финансира една година напред.

Министърът на финансите на Португалия Витор Гаспар, архитектът на икономическата програма на страната си под настиска на ЕС / МВФ, подаде оставка в понеделник в потенциален удар срещу планираното излизане на страната от спасителната програма на ЕС и МВФ.

Политическото напрежение също се е увеличило и в Италия, където премиерът Енрико Лета призова за заседание на правителството, след като коалиционен партньор заплаши да се оттегли.

Атина и нейните кредитори възобновиха преговорите в понеделник, за да отключат близо  8.1 милиарда евро (10,6 милиарда щатски долара) на спасителни заеми, след дву-седмична пауза, през която правителството почти се срина заради съкращения в държавната телевизия ЕРТ.

Има обаче общо недоволство от напредъка на Гърция по отношение на реформите в публичния сектор като събиране на данъци и мита или здравни услуги, каза високопоставен служител от еврозоната, участващ в преговорите.

"Всички са съгласни, че Гърция трябва да изпълни условията преди Еврогрупата в понеделник. Затова трябва да представят идеите си отново в петък", посочи втори източник пред агенцията. Финансовите министри на еврозоната трябва да се срещнат на 8 юли и да обсъдят ситуацията в Гърция.

За да окажат натиск върху Атина, "тройката" кредитори (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ) може да откажат да изплатят пълната сума наведнъж и да я разделят на три месечни плащания, съобщиха гръцки медии.

"Това са много трудни преговори", заяви високопоставен гръцки представител, участващ в разговорите. "Действаме бързо, за да завършим колкото може повече въпроси възможно най-скоро", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай