ЕРП-тата внасят становищата си в ДКЕВР до края на деня

ЕРП-тата внасят становищата си в ДКЕВР до края на деня | StandartNews.com

София. Електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и EVN ще внесат до края на деня в Държавния енергиен регулатор (ДКЕВР) становищата си по процедурата за отнемането на лицензите им, тъй като днес изтича крайният срок за това, предаде БНР.

"Няма съществен напредък, но сме оптимисти, че резултатът е близко и ще бъде положителен. Продължаваме да считаме, че процедурата следва да бъде прекратена", кометира Кремена Стоянова от ЧЕЗ като обясни, че преговорите с Националната електрическа компания (НЕК) не са пред провал.

До края на днешния ден дружеството ще внесем в енергийния регулатор становището си по производството за отнемане на лиценза му. Ние имаме нови доказателства. Имаме различни становища от различни институции, които са полезни за разбирането на ДКЕВР, подчерта от своя страна Йорг Золфернер от ЕVN

Дружеството е изплатило над 46 милиона лева за зелена енергия и очаква НЕК да признае тези разходи. От самото начало ние водим преговори, но основният препъни камък за тези преговори е отказът НЕК да признае, че тази сума съществува като дълг от страна на НЕК към нас. Ние, крайните снабдители, сме изкупували зелена енергия по силата на Закона за енергията от възобновяеми източници. Тя не ни е възстановена за един период, каза Стефан Абаджиев от ЕНЕРГО-ПРО.

След като стана ясно, че трите ЕРП-та дължат стотици милиони левове на държавната Национална електрическа компания, ДКЕВР стартира процедура за отнемането на лицензите им.

Става въпрос за близо 350 млн. лева. неразплатени сметки. Регулаторът разглежда действията на ЕРП-тата, като изземане на правомощията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай