Енергийният министър не харесва обединение между "Козлодуй" и "Марица-Изток 2"

Енергийният министър не харесва обединение между "Козлодуй" и "Марица-Изток 2" | StandartNews.com

Разработват се различни варианти за бъдещето на ТЕЦ "Марица-Изток 2". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на блиц контрола в Комисията по енергетика. Тя призна, че е предложен и вариант за обединяване на въглищната централа с АЕЦ "Козлодуй", но според енергийния министър едно подобно обединение би създало повече проблеми, отколкото да ги разреши. Петкова се аргументира, че АЕЦ "Козлодуй" е подписала конвенция, свързана с нейната финансова стабилност. Освен това има сключено споразумение с Евратом, като в него са залегнали определени клаузи, които не бива да бъдат нарушавани, защото това създава риск от предсрочна изискуемост на заема от 215 млн. долара, който през 2000 година е предоставен на ядрената централа. По този заем остават още 2-3 години, като до този момент АЕЦ "Козлодуй" успешно погасява заема.

Теменужка Петкова изтъкна, че едно евентуално обединение на АЕЦ "Козлодуй" с ТЕЦ "Марица-Изток 2" може да доведе и до концентрация на пазара на електроенергия, защото това са двете най-големи производствени мощности в страната. Тя допълни, че в случай на обединение може да се получи и т. нар. "крос субсидиране", за което ЕК следи внимателно и това също е проблем. Отделно от това на АЕЦ "Козлодуй" са необходими средства за удължаване на живота на VI блок на централата. Не бива да се подценява и ангажиментът, който има атомната централа във връзка с вноските, които прави във фонда за извеждане от експлоатация и радиоактивни отпадъци, които са на база на приходите от произведената и продадената енергия на централата. "Обединявайки тези две големи мощности, ще се получи така, че АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да плаща 10-процентна вноска върху цялата енергия и на двете мощности и това ще създаде допълнителен финансов дисбаланс в системата", отбеляза енергийният министър.

Затова, според нея, ако такова едно обединение бъде направено, то няма да реши проблема изцяло, защото в подобен случай на ТЕЦ "Марица-Изток 2" ще се наложи да намали своята работа, за да може да генерира по-малко емисии. Тогава обаче работата на мините ще бъде трудно планирана, защото те няма да могат да прогнозират какъв добив да предвидят за следващата година.

Затова в момента в Министерството на енергетиката се обсъждат различни варианти за бъдещето на ТЕЦ "Марица-Изток 2", като не се изключва нито един от тях, но се отчитат положителните и отрицателните страни на всеки един обсъждан вариант. Петкова изтъкна, че това, което се случва с ТЕЦ "Марица-Изток 2", е факт и за всички въглищни централи в Европа, защото емисиите са достигнали на нива от 25 евро на тон. Енергийният министър заяви, че българската електроенергийна система не е подготвена и не би могла да издържи без мощностите от въглищните централи. В една от краткосрочните мерки е заложено да се намери възможност до края на март 2019 г. да бъдат закупени емисиите за ТЕЦ "Марица-Изток 2". От друга страна се разглеждат и дългосрочни мерки, като до края на другата седмица трябва да бъдат готови предложенията, които ще бъдат представени и пред Комисията по енергетика, за да може да се търси решение по този въпрос.

В отговор на журналистически въпрос Петкова бе категорична, че няма вариант да се увеличи на цената на тока, защото това се решава от КЕВР. Тя е на мнение, че за разрешаването на проблема с ТЕЦ "Марица-Изток 2" трябва да се намери дългосрочно и трайно решение. По този въпрос Петкова е разговаряла и с полския си колега. Подобен проблем стоял и пред Германия, Гърция, Полша, Румъния и Петкова е уверена, че с общи усилия ще се намери подходящото решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай