Енергийният министър разкри откъде са атаките срещу "Булгаргаз"

Информацията в детайлите си е еднаква и еднакво грешна и това напомня на ситуацията в гимназията, когато учениците преписват, но преписват грешно, каза Николов

Енергийният министър разкри откъде са атаките срещу "Булгаргаз" | StandartNews.com

Бяхме на официално посещение в Азербайджан, на което отвъд частта с общото обсъждан на Южния газов коридор се осъществиха доста двустранни срещи. Разговаряхме с всички наши съседи по относно глобалната енергийна карта. С безкрайна изненада през последните 24 часа от тази визита установихме, че докато сме извън България страстите относно известна компания от БЕХ и спекулациите не спират, напротив. 

Това заяви енергийният министър Александър Николов на извънредна пресконференция. Затова е нужно да се внесат някои уточнения, специално за хората, които искат да правят политики на гърба на българските потребители, продължи той. 

"Булгаргаз е длъжен да спазва баланса си, както планира предварително. Съответно продажбите на борсовия пазар и най-вече на този, който е държавно контролиран, не са нещо изненадващо. Явно за някои хора те са. Много интересно е, че в рамките на по-малко от 12 часа с абсолютно успоредна риторика се изказаха от градивната опозиция, бивш енергиен министър, бивш премиер и двама вицепремиери отне далечното минало. Това показа, че срещу енергийната политика се води интересен подход , граничещ с война", каза още Николов. 

"Интересно е, че информацията в детайлите си е еднаква и еднакво грешна и това напомня на ситуацията в гимназията, когато учениците преписват, но преписват грешно. Да не забравяме, че тези, които твърдят, че изнасят публични данни, са бивши вицепремиери от правителството на премиера Станишев, като единият от тях е пряко отговорен за подновяването на договора с "Газпром", и впоследствие стана ясно в чия полза бе това подновяване", каза още Николов. 

Историята напомня на търсенето на стратегически документи в момента, които определят газовата карта на страната, добави той. 

"Странната ситуация и успоредното координиране напред, като съшия енергиен министър представляващ интересите на България в бившата ни рафинерия чрез така наречената златна акция, въпреки че т. нар. опозиционност тогава между БСП в лицето на Румен Овчаров и бъдещият тогава премиер на ГЕРБ беше изключително остра", каза още Николов. 

"Първо, новият мениджмънт на дружеството "Булгаргаз" влиза в контрол в петък. Ако някой смята, че в рамките на 6 часа може да се реализира нещо драстично или каквото и да е, нека да ми каже как това се прави толкова бързо. Второ, при текуща наличност от над 600 000 лева подписаните договори и съгласия за освобождаване на служители надхвърлят 170 000 лева.

Как става това и как едни договори в полза на дружеството са прехвърлени от временни в дългосрочни, това ще оставя в по-късен момент представителите на самото дружество да коментира пред медиите

Относно финансовото състояние, предстоящите плащания на дружеството надхвърлят 650 милиона лева. Отворената ликвидна дупка в момента надхвърля 200 милиона. Относно най-критичното звено на компанията, хората които правят структурата на ценовите положения към КЕВР, е критична. Същото важи за управлението на финансовите ресурси и капиталовите потоци на компанията", разкри Николов. 

"Беше комуникирано, че за уикенда има сделки за 60 000 мегават часа. Общият размер на сделките е 37 000 мегавата. Булгаргаз има задължение да управлява излишъците си. Размерът на обшия излишък е 14% от планираното количество на дневна база. Как някои хора не правят разлика между милиони и милиарди, но когато се изтъргуват 37 000 мегават часа, става дума за пет милиона лева. 

Разликата между предходния и текущия начин е много ясна. Всички сделки са се случвал на газов хъб "Балкан". Направени са много сделки, не с един контрагент", каза още енергийният министър. "От целия обем на реализираните сделки - това да се спекулира, че количествата идват от „Чирен” е смешно. От хранилищата, количествата, които са реализирани, са 2,8% от дневната консумация на България”, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай