Понеделник,

Енергийният министър допуска драстичен скок на газа. А компенсации?

От: Стандарт -
316
Енергийният министър допуска драстичен скок на газа. А компенсации?
A
A
A

Не се предвижда компенсация за бизнеса при нарастване цената на природния газ. Консумацията на България на природен газ не е толкова висока и производството на електроенергия не е толкова зависима от природния газ.

Това заяви енергийният министър Александър Николов пред БТВ за драстичното увеличение на цената на газа.

Вероятно е да има драстично увеличение на цената на газа, но усилията, които положиха Булгаргаз и Булгартрансгаз за мен беше малко странно, че никой не го отбеляза. На 3 март хора от градивната опозиция си позволиха да разпространяват откровено неверни твърдения. Имаше дори състав за набеждаване на престъпление, обясни Николов. 

 Инициирани са разговори за по-големи количества газ от Азербайджан, Гърция и Турция. Доставката на втечнен газ изисква анализ на всички съседни държави около нас, отбеляза той. 

По думите му формирането на цената на газа и предложението на Булгаргаз се случва в конкретен момент, в който има сериозни предложение на пазарите. Всички компоненти са се повишили много над 40% и след последната седмица цените се успокоили значително, поясни Николов.

Според него опозицията трябвало да се извини на ръководствата на Булгаргаз и Булгартрансгаз. Не е ли малко време да се загърбят партийното говорене, а не е ли по-важно в следващите месеци, когато ни очаква труден период, да се опитаме да бъдем българи и след това да си разпространяват откровените политически глупости, ядоса се Александър Николов. 

Той не е обиден на опозицията, а е обиден за това, което се е случило през последните десетилетия.

Всички сравнения следва да се правят на база на това, което се случва на пазара, напомни енергийният министър. Александър Николов.

Той добави, че „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ правят всичко възможно да задържат ценовия шок в рамките на нормалното. Цената на горивото няма да се отрази толкова много в разходите на домакинствата, по мнението на енергийния министър.

Според него, ако войната в Украйна бъде прекратена, съвсем логично е, че цените ще се върнат на нормалните нива, увери Николов и добави, че при необходимост ще бъдат предприети компенсаторни механизми за битовите потребители през следващия отоплителен сезон.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички