Енергийният министър допуска драстичен скок на газа. А компенсации?

Опозицията да се извини на ръководствата на Булгаргаз и Булгартрансгаз, каза Александър Николов

Енергийният министър допуска драстичен скок на газа. А компенсации? | StandartNews.com

Не се предвижда компенсация за бизнеса при нарастване цената на природния газ. Консумацията на България на природен газ не е толкова висока и производството на електроенергия не е толкова зависима от природния газ.

Това заяви енергийният министър Александър Николов пред БТВ за драстичното увеличение на цената на газа.

Вероятно е да има драстично увеличение на цената на газа, но усилията, които положиха Булгаргаз и Булгартрансгаз за мен беше малко странно, че никой не го отбеляза. На 3 март хора от градивната опозиция си позволиха да разпространяват откровено неверни твърдения. Имаше дори състав за набеждаване на престъпление, обясни Николов. 

 Инициирани са разговори за по-големи количества газ от Азербайджан, Гърция и Турция. Доставката на втечнен газ изисква анализ на всички съседни държави около нас, отбеляза той. 

По думите му формирането на цената на газа и предложението на Булгаргаз се случва в конкретен момент, в който има сериозни предложение на пазарите. Всички компоненти са се повишили много над 40% и след последната седмица цените се успокоили значително, поясни Николов.

Според него опозицията трябвало да се извини на ръководствата на Булгаргаз и Булгартрансгаз. Не е ли малко време да се загърбят партийното говорене, а не е ли по-важно в следващите месеци, когато ни очаква труден период, да се опитаме да бъдем българи и след това да си разпространяват откровените политически глупости, ядоса се Александър Николов. 

Той не е обиден на опозицията, а е обиден за това, което се е случило през последните десетилетия.

Всички сравнения следва да се правят на база на това, което се случва на пазара, напомни енергийният министър. Александър Николов.

Той добави, че „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ правят всичко възможно да задържат ценовия шок в рамките на нормалното. Цената на горивото няма да се отрази толкова много в разходите на домакинствата, по мнението на енергийния министър.

Според него, ако войната в Украйна бъде прекратена, съвсем логично е, че цените ще се върнат на нормалните нива, увери Николов и добави, че при необходимост ще бъдат предприети компенсаторни механизми за битовите потребители през следващия отоплителен сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай