Енергиен шеф предупреждава за край на световната икономика

Европа ще плати най-високата цена за сегашната ситуация в Украйна

Енергиен шеф предупреждава за край на световната икономика | StandartNews.com

Повишаване на цената на петрола до 130 долара за барел би бил краят на световната икономика, заяви днес генералният директор на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович, цитиран от ТАСС.

"Цените на петрола са много високи в момента. Скок на цената до 130 долара ще бъде краят на световната икономика", каза Баятович в ефира на телевизия Първа (TV Prva).

Той посочи, че инфлацията ще има последствия както за Сърбия, така и за европейската икономика. Според Баятович Европа ще плати най-високата цена за сегашната ситуация в Украйна, въпреки че кризата ще засегне и Сърбия, предаде БТА.

Подчерта, че в момента нито гражданите, нито икономиката на Сърбия са застрашени и посочи, че подземното газово хранилище „Банатски двор“ е пълно и съдържа 120 милиона куб.м. газ от сръбска страна и 165 милиона куб.м. от руска страна.

Ръководителят на компанията "Сърбиягаз" каза, че цените на газа за сръбските граждани няма да се променят до 31 май. "Що се отнася до цената на газа от 1 юни, ние вече водим преговори с "Газпром". Цената ще бъде поне с 30 процента по-ниска от пазарната", каза Баятович.

След преговори в Сочи на 25 ноември Русия запази цената на газа за Сърбия на 270 долара за 1000 кубически метра за следващите шест месеца. След това на Белград ще бъдат предложени условия по дългосрочен договор, който сръбският президент Александър Вучич нарече изключителен.

На 1 януари "Газпром" започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът се транспортира от Русия по морския газопровод „Турски поток“ и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България навлиза в Сърбия, отбелязва ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай