Четвъртък,

Енергиен експерт хвана скритата причина за смяната в Булгаргаз

От: Рачо Рачев, кадър НоваНюз -
8423
Енергиен експерт хвана скритата причина за смяната в Булгаргаз
A
A
A

Скрита причина, довела до освобождаването на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, вижда енергийният експерт Христо Казанджиев.

"Всичко това ми напомня на лош пиар и популизъм, стремят се да отговорят на очакванията на обществото за наказания. Министър-председателят прави крайни и непремерени изказвания. Очаквам да прочета доклада на проучващите "Булгаргаз", каза Казанджиев.

Според него проблем е фактът, че потребителите заявяват твърде големи количества, а потребяват по-малки. "Не е технически възможно да се достави цялото количество природен газ от Азербайджан, чрез суапова сделка можем да получим само количеството, с което е съгласен "Газекспорт". Диверсификацията на доставчиците ще бъде решение на "Газпром", а не на "Булгаргаз", обясни той.

Според него е напълно възможно "Булгаргаз" да прави реекспорт към Румъния при излишъци природен газ. Или да бъде предоставен за търговия в България. "Втрещи ме, че се говори, че междусистемната връзка със Сърбия ще бъде въведена в експлоатация през 2023 г., докато се мислеше, че това ще се случи още през тази", коментира експертът.

Той допълни, че винаги е съществувала възможност за политически натиск от Русия. "Очаквам го не само по отношение на Украйна, но и в редица други за казуси на Балканите. Не е тайна, че енергийните ресурси, предоставяни от Русия, се използват като лост за въздействие в икономически и политически план", сподели Казанджиев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички