Eнерегийна компания помага на природозащитници

Eнерегийна компания помага на природозащитници | StandartNews.com

ЕVN - България монтира уникални за България изолатори за опазване на лешоядите в района на Сливен

Стара Загора. Екипи на EVN – България монтираха изолации по въздушен 20-киловолтов електропровод в района на местността „Каракютюк" до град Сливен.

Дейностите са част от проекта „Завръщане на лешоядите в България" на ексдружението „Зелени Балкани" по програма на Европейския съю, поясняват от компанията. Шест от изолаторите за обезопасяването на желязо-решетъчните стълбове са били предоставени от сдружението, а енергодружеството е закупило допълнителен още 8 броя. Така всички 14 стълба, идентифицирани като опасни за птиците, са били обезопасени с новите изолиращи съоръжения. Монтираният тип изолатори са ново техническо решение за обезопасяване на желязо-решетъчни елстълбов и се използват за първи път в България, допълват от ЕВН – България. Освен, че предпазват живота на птиците, те преодтвратяват и възникването на аварии по мрежата. Те щели да бъдат използвани и в рамките на проект "Живот за царския орел", финансиран по програмата LIFE+ на Европейската комисия, който самото енергодружество изпълнява в районите на общините Елхово, Тополовград, Харманли.

Обезопасената електроразпределителна линия се намира на територията на природен парк „Сините камъни" край Сливен и минава непосредствено до волиерата за адаптация на белоглави лешояди, поддържана по проект „Завръщане на лешоядите в България". За да се следва такъв труден и пресечен терен, се използват специални желязо-решетъчни стълбове, поясняват от дружесвтово. През зимата на 2013 г. EVN България е монтирало върху стълбовете и друг вид предпазни съоръжения – т. нар. „бодливки, който не позволяват на птиците да кацат върху тях.

Дейностите по опазване на лешоядите са част от съвместното дългогодишно сътрудничество между „Зелени Балкани" и EVN България Електроразпределение по опазване на околната среда,допълват от австрийскто дружество. .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай