"Ел Би Булгарикум" с три хита

През 2023 г. успешно завършихме още едно клинично изпитване за нов щам, който очаква реализация, казва д-р Ирина Готова от лаборатория по "Молекулярна биология" в "Ел Би Булгарикум" ЕАД

"Ел Би Булгарикум" с три хита | StandartNews.com

В нашия научен център са пионерите в изследванията на пробиотични свойства в България

През 2023 г. успешно завършихме още едно клинично изпитване за нов щам, който очаква реализация, казва д-р Ирина Готова от лаборатория по "Молекулярна биология" в "Ел Би Булгарикум" ЕАД в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

* Патентоваме откритията си и у нас, и в международните ведомства

* Нашата лаборатория е първата в страната, в която може да се определи с точност процентът примеси на палмова или друга несвойствена за млечните продукти мазнина

* Имаме зелена светлина от ръководството за реализиране на нови разработки

 

- Д-р Готова, как държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" ЕАД използва фактa, че разполага с уникална колекция от млечнокисели бактерии и модерен научен институт?

- Това може да се каже, че са основните предимства на "Ел Би Булгарикум". Колекцията, която е събирана десетки години и продължава да се обогатява, е ресурс, от който ние имаме възможността да избираме различни бактерии за производство на различни продукти според свойствата им.

Същевременно, в нашия научен център са пионерите в изследванията на пробиотични свойства в България. Натрупаните научни резултати, от които знаем коя бактерия за какъв продукт е най-подходяща, правят голямата разлика с другите производители в бранша.

- Какви пробиотични продукти произвеждате и как те помагат на човешкия организъм?

- Понастоящем хитовите ни продукти от серията "PROWAY" на пазара са три, при това не според нашата оценка, а според потребителите и журито на няколко конкурса.

Единият е кисело мляко "PROWAY" с традиционен вид и вкус за българите, но с добавен пробиотичен щам - Lactobacillus plantarum. Сред ползите на този щам са силната способност да се прикрепя към чревната повърхност, при това трайно. Това свойство създава от една страна механична бариера срещу прикрепяне на вредна чревна микрофлора и от друга - пречи на развитието на вече попаднали патогени като ги конкурира за хранителни вещества. Също така има имуностимулиращи и антиоксидантни свойства, доказани in-vitro, чрез световно приети референтни методи.

Вторият ни  продукт от серията е "LB Lact"- комбинация от български пробиотични бактерии с пребиотик (грубо казано - храната за бактериите) и се предлага като стомашно-устойчиви капсули. Той също съдържа вече споменатия щам, но също така и щам Lactobacillus gasseri с доказан хиполипидемичен ефект, по-конкретно: понижава общия холестерол, липопротеините с ниска плътност и триглицеридите в кръвта.

Третият продукт от серия "PROWAY" - "LB VIT" е осъвременен вариант на наш много успешен продукт от зората на функционалните сухи млечнокисели продукти на "Ел Би Булгарикум", които за времето си са били без аналог на българския пазар. Той е създаден чрез иновативната технология лиофилизация и съдържа селекциониран щам Lactobacillus bulgaricus с пробиотично действие, който повлиява благоприятно липидния метаболизъм, балансът на стомашночревната микрофлора и намаляването на телесното тегло, при спазаване на определен хранителен режим.

- Вярно ли е, че инвестирате в клинични изпитвания за пробиотичните си продукти?

- Тъй като цялата концепция за пробиотиците се разраства неимоверно през последните години, съответно като потребление и като предлагане, възниква необходимост от надежден източник на информация, за да се доверим на даден продукт. Пробиотиците все още се считат за хранителни добавки и като такива, не се регулират със строгостта при лекарствата. Въпреки това, всички изписани върху опаковките ползи могат да се крепят на: общоизвестни факти, на резултати получени при лабораторни тестове, но най-достоверният начин е да се подплатят с клинични изпитания. Последното, разбира се, е най-скъпо струващо, защото включва изследването на много показатели при голям брой доброволци, но дава реална и статистически значима информация за ефекта върху потребителя.

В този ред на мисли, от години сме осъзнали необходимостта от тази все още пожелателна стъпка и сме провели изпитания за някои от най-добрите си щамове, част от които са включени в настоящи продукти. През изминалата 2023 година успешно завършихме още едно клинично изпитване за нов щам, който очаква реализация.

- Патентовате ли вашите открития?

- Без съмнение, при това не само в България, но и в международни патентни ведомства, защото това е начинът да защитим откритията си. Това също е и начин да правим бизнес с ноу-хау, тъй като патентоването на свойствата на щамове ни, ни дава възможност да ги предлагаме и на други производители.  Ето още едно съвсем комерсиално приложение на научния център към фирмата.

- Какво ще кажете за качеството на продуктите си, както на традиционните, така и на иновативните?

- Качеството се следи във всяко производство. Ние не правим изключение в това отношение, но ми се иска да спомена човека, който ни направи по-различни от вътрешнозаводските лаборатории и създаде в рамките на дружеството и ни остави Акредитирана лаборатория за изпитване на храни. Благодарение на Здравко Николов, микробиолог от старата школа, но много далновиден и активен човек, от началото на 2006 година нашата лаборатория е еталон за качество под зоркия поглед на всички органи за контрол. В наши дни лабораторията се ръководи от проф. Жечко Димитров, който е въвел много методи в нашата сфера за първи път в България и оперира с най-съвременни молекулярно - биологични техники. Към нас се обръщат  и доста външни клиенти за различни анализи, някои конвенционални, други -  сложни и необичайни.

Именно нашата лаборатория е първата в страната, в която може да се определи с точност процентът примеси на палмова или друга несвойствена за млечните продукти мазнина. 

От дълги години сме основният коректив, срещу недобросъвестни производители, които се опитват да печелят за сметка здравето на потребителите. Доста сирене, масло и др. са минали през ръцете на двама ни и сме разобличили много имитиращи продукти. Друг ключов анализ е т.нар. изоелектрично фокусиране за определяне на примес на краве мляко в продукти от овче, биволско или козе мляко.

Повече информация може да откриете на нашата интернет страница - раздел: "Новини", дата: 05.12.2022 г., от д-р Ирина Готова - Лаборатория по "Молекулярна биология" в "Ел Би Булгарикум" ЕАД.

- Планирате ли пускането на нови продукти?

- Ние от научния център се стремим да сме в крак с новите тенденции и да разработваме както иновативни продукти, така и да осъвременяваме традиционни за България млечни продукти.

Хубавото е, че понастоящем имаме зелена светлина от ръководството, за реализиране на някои от нашите разработки и всички работим усилено, за да стигнат до рафтовете на магазините и до трапезата на българския потребител.

Следете ни и очаквайте предстоящо разширяване на гамата на "Ел Би Булгарикум" с още интересни и иновативни здравословни продукти!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
NebosY
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
Немезида
преди 3 месеца

Ясно , че говедата ще ставате все повече между човеците, жалко, че полза от вас само, като на биологични отпадъци.

Откажи