Понеделник,

Експерти с мрачна прогноза за втечнения газ. Кога ще замръзнем

От: Агенция Стандарт -
4091
Експерти с мрачна прогноза за втечнения газ. Кога ще замръзнем
A
A
A

В света няма достатъчно капацитет за доставки на втечнен природен газ, за да удовлетворят нуждите на Европа, предупреждава Институтът за енергийна енергетика и финансови анализи, предава БНР. В доклада, озаглавен „Поне четири студени зими ще изминат преди новите газови доставки“, се прави оценка на състоянието на газовия пазар след руската инвазия в Украйна. Експертите определят Европа като „наркозависима“ от руското синьо гориво, като подчертават, че 44% от природния газ се доставя от Русия.

„Необходима е само една по-студена зима, за да замръзнем“, пише в анализа си енергийният експерт от института Брус Робъртсън, който предупреждава, че само след девет месеца Европа отново ще бъде изправена пред най-студения сезон с газови хранилища, чийто капацитет не е пълен.

В същото време компании, които доставят втечнен природен газ, основно от Съединените щати и Катар, оскъпяват цената на продукцията си, тъй като се възползват от ситуацията. Освен това съществуващите терминали не могат да поемат необходимото количество втечнено гориво, пише още в доклада.

Войната в Украйна единствено е изострила проблема със зависимостта на Европа от руски доставки на природен газ, който не е решен с години, но сега трябва да се преодолее в бърз порядък, коментира Робъртсън и обръща внимание на активното преминаване към възобновяеми енергийни източници. Според него отоплението на домовете в Европа най-вероятно ще премине в по-голяма степен на електричество, макар че особено в западната част на континента голяма част от енергийните нужди на домакинствата се удовлетворяват именно чрез природен газ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията